wtorek, 21 kwietnia 2015

Pasta z cieciorki

Dziś mam dla was przepis na niezwykle prostą pastę z cieciorki. Przygotowuje ją już od dłuższego czasu,  za każdym razem jest tak samo pyszna i w sumie to ciężko jest ją zepsuć. Pasta swój wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi ostrej papryki, cebulki oraz oczywiście samej cieciorce. Świetnie nadaje się do kanapek, warzyw albo solo. Bardzo lubię ja za to, że doskonale pasuje do moich ulubionych chlebków z ziarenkami oraz gotowanego brokuła, no i tak jak wspomniałam wcześniej- za krótki czas przyrządzania.



Składniki:

  • 150g cieciorki
  • cebula
  • kilka łyżek oleju
  • papryka ostra i słodka (w proszku)
  • pieprz
  • sól

Cieciorkę zalewamy na noc chłodna wodą. Rano ją odcedzamy, wlewamy świeżej wody i gotujemy do miękkości- zwykle przez około 1,5 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż będzie złocista.
Cieciorkę, cebulę, przyprawy blendujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Ilość soli, pieprzu i papryki dostosowujemy do własnego smaku. W razie potrzeby możemy dolać nieco oleju, ale ja raczej tego nie robię, bo nie chcę uzyskać tłustej pasty, wolę żeby była gęsta.
Pastę przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować pastę z cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:

  • cieciorka, nazywana też ciecierzycą lub grochem włoskim, zawiera oczywiście sporo białka oraz potasu, fosforu, magnezu i wapnia, a także kwasu foliowego i witaminy C; dzięki sporej ilości potasu obniża ciśnienie krwi, a ze względu na sporą zawartość błonnik usprawnia procesy trawienia,
  • cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze, witaminę C i potas; wszystkie jej właściwości sprawiają, że warto spożywać ją po kuracji antybiotykami.

18 komentarzy :

  1. Oj wygląda przepysznie :)))
    http://mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Ja dodaję suszone pomidory :D!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej pasty z cebulą jeszcze nie jadłyśmy. Raczej cieciorkę miksujemy razem z jogurtem mlecznym lub sojowym, bałybyśmy się, że nasz blender się zbuntuje :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie miksowałam samej cieciorki z jogurtem;)
      Faktycznie blender jest tu sporą przeszkodą:/

      Usuń
    2. Jogurt nadaje fajnej kwasowości i świeżości. Nie musi być go dużo a blender nam podziękuje :P

      Usuń
  4. Ostatnia moja próba z cieciorką okazała się porażką, ale skoro mówisz, że tego nie da się zepsuć... do tego banalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj przepis i daj znać jak ci smakowało;)

      Usuń
  5. jeszcze nigdy takiej nie robiłam, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cieciorkę:) Najczęściej robię pastę z dodatkiem suszonych pomidorów. Muszę wypróbować Twoja wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę w końcu spróbować takiej z pomidorami, bo jestem ciekawa jak smakuje. A ty próbuj mojej i pisz jak smakowała;)

      Usuń
  7. bardzo ciekawa pasta! a to naczynko jakie świetne, można wiedzieć gdzie takie znajdę? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci. A Tobie wyszedł taki prawie humus ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca, smakuje jednak trochę inaczej:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka