Jeśli nie macie rano zbyt dużej ilości czasu, kaszę jaglaną możecie ugotować wieczorem, a rano wymieszać ją z resztą składników i smażyć. Mąkę ryżową oczywiście możecie zastąpić pszenną, żytnią czy orkiszową, według gustu.
Składniki na 16 sztuk:
- 100g kaszy jaglanej
- 2 banany
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 40g mąki ryżowej
- proszek do pieczenia
Gdy będzie gotowa dodajemy do niej jajka, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Placuszki smażymy na przykład na oleju kokosowym lub suchej patelni.
Smacznego:)
Nie wiemy czy już o tym pisałyśmy ale kiedyś maiłyśmy zrobić jaglane ciastka a w efekcie wyszły nam podobne placuszki xD I tak były pyszne :P
OdpowiedzUsuńGrunt, że smak był dobry;)
UsuńChciałam zrobić takie w sobotę, ale w efekcie wyszła mi jaglana jajecznica (i tak przepyszna :p), a Twoje wyglądają idealnie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTe placuszki są wspaniałe! Mimo że mam dystans do kaszy jaglanej, przekonały mnie o jej uniwersalności. Przepis na szóstkę z plusem :-)
OdpowiedzUsuńJa właśnie uwielbiam kaszę jaglaną i smakuje mi ona w każdym wydaniu;)
UsuńCieszę się, że placuszki ci posmakowały!:)