Placuszki są wilgotne i mięciutkie. Świetnie komponują się z czekoladą i świeżą gruszką.
Jeśli wolicie, to melasę możecie zastąpić miodem, a kardamon- cynamonem.
Składniki na 12 sztuk:
- 200g serka wiejskiego
- 60g mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki mleka
- jajko
- 2 łyżeczki melasy
- 1 łyżeczka kardamonu
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu lub np. na oleju kokosowym.
Smacznego:)
Z taką ilością serka wiejskiego placków nigdy nie jadłam, ale wiem, że nabiera on pysznej konsystencji pod wpływem ciepła :) Twoje placki wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńNas już tymi dodatkami kupiłaś na wstępie :D Świetnie wyglądają te placuszki :)
OdpowiedzUsuńSerek wiejski w placuszkach... super pomysł. Uwielbiam jego konsystencję na ciepło, a w tym daniu jest to świetnie wyczuwalne. I jakie szybkie śniadanie - wystarczyło wymieszać podstawowe składniki i gotowe!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze placuszki ci posmakowały!:)
Usuń