sobota, 19 września 2015

Placuszki z serka wiejskiego

Bardzo lubię placuszki z białego sera i placuszki jogurtowe. Jednak tym razem użyłam innego nabiału- serka wiejskiego. Okazało się,że on również świetnie pasuje do tego tupu śniadań.
Placuszki są wilgotne i mięciutkie. Świetnie komponują się z czekoladą i świeżą gruszką.
Jeśli wolicie, to melasę możecie zastąpić miodem, a kardamon- cynamonem.




Składniki na 12 sztuk:
  • 200g serka wiejskiego
  • 60g mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • jajko
  • 2 łyżeczki melasy
  • 1 łyżeczka kardamonu
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu lub np. na oleju kokosowym.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Z taką ilością serka wiejskiego placków nigdy nie jadłam, ale wiem, że nabiera on pysznej konsystencji pod wpływem ciepła :) Twoje placki wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nas już tymi dodatkami kupiłaś na wstępie :D Świetnie wyglądają te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serek wiejski w placuszkach... super pomysł. Uwielbiam jego konsystencję na ciepło, a w tym daniu jest to świetnie wyczuwalne. I jakie szybkie śniadanie - wystarczyło wymieszać podstawowe składniki i gotowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ze placuszki ci posmakowały!:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka