Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Desery"):
- 160g mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)
- 80g masła
- 50g cukru
- jajko
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
krem jaglany:
- 80g kaszy jaglanej
- 500ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
krem bananowy:
- 3 banany, mocno dojrzałe
- 5g pektyny
- 125g ricotty
krem truskawkowy:
- 400g truskawek, świeżych lub rozmrożonych
- 5g pektyny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 125g ricotty
- garść migdałów
Ciasto:
Mikserem ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, ale nie puszystą, masę. Powoli dodajemy ubite jajko, stale miksując. Pod koniec dodajemy mąkę z solą w trzech partiach. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy ręcznie przez 1-2 minuty.
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Wałkujemy je na stolnicy i wykładamy na natłuszczoną i delikatnie posypaną mąką formę do tarty.
Kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążenie np. suchy ryż.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut. Zdejmujemy papier i obciążenie. Pieczemy przez kolejne 5 minut w temperaturze 160C.
Krem jaglany:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy ją, aż do wchłonięcia płynu.
Gdy będzie gotowa, blendujemy ją na gładki krem. Kiedy trochę przestygnie wykładamy go na spód tarty i wstawiamy do lodówki.
Krem bananowy:
Banany blendujemy razem z pektyną, aż do otrzymania gładkiego kremu. Gotujemy go w garnku przez 4 minuty, stale mieszając. Gdy wystygnie miksujemy go z ricottą i kładziemy na krem waniliowy. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Krem truskawkowy:
Truskawki, cukier i pektynę miksujemy na jednolity krem. Gotujemy go przez 4 minuty, ciągle mieszając. Kiedy ostygnie miksujemy dodajemy do niego ricottę i miksujemy. Krem truskawkowy wykładamy na bananowy, posypujemy go migdałami i całość schładzamy przez co najmniej 4 godziny.
Smacznego;)
Kremy zjaglanej ostatnio pobily internety. W tarcie na pewno smakowalo oblednie ;D
OdpowiedzUsuńTo dobrze, niech podbija, bo jest wyborny!;)
UsuńŚwietnie Ci wyszła ta tarta! I bardzo ciekawe kremy! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Te kremy musiały smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWszystkie warstwy robią wrażenie a co dopiero gdy się je połączy :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :)