Dziś mam dla was coś bardziej jesiennego- budyń z jabłkiem i cynamonem. Wyszedł pyszny, o intensywnym smaku.
Podałam go ze świeżym jabłkiem, migdałami i domowymi bezikami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 nieduże jabłka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- żółtko
- łyżeczka cukru trzcinowego/ białego
- łyżeczka cynamonu
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na male cząstki. Blendujemy je w garnku na gładkie puree, dodajemy szklankę mleka, cukier, cynamon i zagotowujemy. W międzyczasie, w szklance mieszamy resztę mleka, żółtko i mąkę ziemniaczaną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą mieszankę dodajemy do mleka gotującego się w garnku. Budyń gotujemy jeszcze przez kilka minut, stale mieszając. Przekładamy go do pucharków, przypieramy i podajemy.
Smacznego:)
Budyniu jabłkowego nigdy nie jadłam i póki co moją ulubioną wersją jest waniliowa :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda przepysznie i jestem ciekawa jak się wpasują jabłka w budyń :)
Jabłka w budyniu smakują fantastycznie. Powinnaś go spróbować, bo chyba bardzo lubisz jabłuszka;)
UsuńWygląd i smak typowo jesienny i ciepły :) Budyń kochamy pod różnymi postaciami :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, jabłkowego budyniu to ja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTaki budyń zjadłabym bardzo chętnie w chłodny dzień...:)
OdpowiedzUsuńPomysł ciekawy, ale... mleko przecież kwaśnieje podczas ogrzewania z jabłkami... Dlatego ja wolę zwykły budyń wymieszany z jabłuszkami.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to pierwszy raz słyszę o tym, że mleko gotowane z jabłkami kwaśnieje... Budyń przygotowywałam tak już wielokrotnie i niczego takiego nie zauważyłam.
Usuń