Z ugotowaniem puddingu poradzi sobie każdy z was. Jest on naprawdę nieskomplikowany, a efekt końcowy jest wspaniały. Ważne jest, aby do jego przygotowania użyć odpowiedniego gatunku ryżu, bo wbrew pozorom, ma to ogromny wpływ na smak.
Duszone gruszki, tak samo jak pudding, są banalne w zrobieniu. Jeśli nie macie miodu możecie zastąpić go taką samą ilością cukru. Smak ulegnie delikatnej zmianie, ale nie na gorsze.:)
Składniki na 5 porcji:
pudding:
- 1l mleka
- 100g ryżu arborio
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- plaster świeżego imbiru
- kora cynamonu
- 5-6 liści trawy cytrynowej
- 5 gruszek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- cynamon
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i owoce kroimy na plastry.
Wrzucamy je na patelnię razem z miodem, cukrem, cynamonem i zalewamy je połową szklanki wody. Gdy płyn wyparuje sprawdzamy, czy gruszki są już miękkie. Jeśli nie- dolewamy więcej wody i dusimy je dalej. Jeśli tak- możemy kończyć deser.
Do pucharków nakładamy pudding, a na wierzch kładziemy gruszki.
Podajemy go na ciepło, albo po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego:)
Mniam ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to połączenie ;) Dawno już nie jadłam ryżu przygotowanego w ten sposób...
OdpowiedzUsuńOjoj ale pyszności. Zjadłabym porcję z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem tej trawy jeszcze nie widziałam, tylko kupną, ale własną???? świetnie!
OdpowiedzUsuńKurczę!! świetny pomysł z tą trawą cytrynową! Koniecznie musimy ją sobie zasiać :)
OdpowiedzUsuńDeserek wspaniały :)
pyszny deser!
OdpowiedzUsuń