środa, 9 września 2015

Ciasteczka dyniowe z płatkami

Dziś mam dla was pomysł na banalne ciasteczka z puree dyniowym. Dzięki niemu mają one świetny kolor i idealną konsystencje. Są słodkie, pożywne i mają wyraźny smak cynamonu. Jak dla mnie idealne! Wykonanie i upieczenie ciasteczek to kwestia kilkunastu minut, więc wspaniale sprawdzą się w roli wypieku "na ostatnią chwilę".



Składniki na 20 ciastek:
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • 2/3 szklanki puree dyniowego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • jajko
  • łyżeczka cynamonu
Puree dyniowe miksujemy z jajkiem i cukrem. Dodajemy płatki i cynamon. Ponownie miksujemy.
Ciasteczka formujemy za pomocą łyżeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy je przez około 10 minut, w temperaturze 180C.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Bardzo podoba mi się ich kształt i kolor, no i skład także. Przepyszne musiały być ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne w składzie, wyglądu i smaku :) A do tego nie trudne w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajniutkie te ciasteczka... chociaż w moim wykonaniu ciastek nie przypominają. Zrobiłam "ciasto" i wyłożyłam do kokilek wypełnionych owocami. Niebo w (...) ustach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę, że "ciastka" ci smakowały!:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka