Dziś mam dla was pomysł na banalne ciasteczka z puree dyniowym. Dzięki niemu mają one świetny kolor i idealną konsystencje. Są słodkie, pożywne i mają wyraźny smak cynamonu. Jak dla mnie idealne! Wykonanie i upieczenie ciasteczek to kwestia kilkunastu minut, więc wspaniale sprawdzą się w roli wypieku "na ostatnią chwilę".
Składniki na 20 ciastek:
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 2/3 szklanki puree dyniowego
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- jajko
- łyżeczka cynamonu
Puree dyniowe miksujemy z jajkiem i cukrem. Dodajemy płatki i cynamon. Ponownie miksujemy.
Ciasteczka formujemy za pomocą łyżeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy je przez około 10 minut, w temperaturze 180C.
Smacznego:)
Bardzo podoba mi się ich kształt i kolor, no i skład także. Przepyszne musiały być ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńIdealne w składzie, wyglądu i smaku :) A do tego nie trudne w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńAle fajniutkie te ciasteczka... chociaż w moim wykonaniu ciastek nie przypominają. Zrobiłam "ciasto" i wyłożyłam do kokilek wypełnionych owocami. Niebo w (...) ustach
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę, że "ciastka" ci smakowały!:)
Usuń