Składniki na 25 sztuk:
- 150g mąki kukurydzianej
- 150g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z pomarańczy
- 150ml soku pomarańczowego
- 50ml mleka
- 50g masła, zimnego
- jajko
- cukier pomarańczowy
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek, sok pomarańczowy, mleko i skórkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Wałujemy je na prostokąt o grubości 3-4 mm. Masło kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na połowie ciasta, pozostawiając margines o szerokości 1cm. Składamy je na pół i sklejamy brzegi, tak, aby masło było w środku. Ciasto wałkujemy i składamy na pół. Czynność tą powtarzamy 3 razy.
Z ciasta rozwałkowanego na grubość 3-4mm wykrawamy okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem pomarańczowym.
Ciasta pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190C.
Smacznego:)
Mniam muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńKolor mają fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńJuż z daleka widać, że motywem przewodnim w smaku jest pomarańcza (pomijając te owoce w tle xD). Fajne grubaśne wyszły :D
OdpowiedzUsuń