Uwielbiam używać w kuchni
cukru waniliowego, a zwłaszcza do wszelkiego rodzaju placuszków i słodkich wypieków. Tym razem wybór padł na ciasteczka. Przygotowałam je na bazie maki ryżowej, więc są bezglutenowe. Ciasteczka są słodkie, intensywnie waniliowe i kruche. W dodatku pięknie się prezentują. Zachęcam was do wypróbowania przepisu;)
Składniki na 15 sztuk:
- 80g masła
- 40g cukru
- 20g cukru waniliowego
- jajko
- 150g mąki ryżowej
- proszek do pieczenia
Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Wbijamy jajko i dokładnie łączymy. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut.
Smacznego:)
Od razu sięgam po kilka sztuk ;) Pyszne!
OdpowiedzUsuńCukier z prawdziwą wanilią z pewnością nadaje ciastkom cudowny smak i aromat, Twoje wyglądają przepysznie, a to, że są bezglutenowe dodatkowo mnie do nich zachęca :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak kukurydziane bułeczki, które kiedyś robiłem. :)
OdpowiedzUsuńRównież lubię posmak waniliowy, jednak nigdy nie robiłem wypieków z mąki ryżowej.
Ale slicznie popękały :D Mamy słabość do takich mega prostych i domowych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńpiękne, takie popękane :)
OdpowiedzUsuń