środa, 9 grudnia 2015

Ciastka waniliowe

Uwielbiam używać w kuchni cukru waniliowego, a zwłaszcza do wszelkiego rodzaju placuszków i słodkich wypieków. Tym razem wybór padł na ciasteczka. Przygotowałam je na bazie maki ryżowej, więc są bezglutenowe. Ciasteczka są słodkie, intensywnie waniliowe i kruche. W dodatku pięknie się prezentują. Zachęcam was do wypróbowania przepisu;)



Składniki na 15 sztuk:
  • 80g masła
  • 40g cukru 
  • 20g cukru waniliowego
  • jajko
  • 150g mąki ryżowej
  • proszek do pieczenia
Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Wbijamy jajko i dokładnie łączymy. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Od razu sięgam po kilka sztuk ;) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukier z prawdziwą wanilią z pewnością nadaje ciastkom cudowny smak i aromat, Twoje wyglądają przepysznie, a to, że są bezglutenowe dodatkowo mnie do nich zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają jak kukurydziane bułeczki, które kiedyś robiłem. :)
    Również lubię posmak waniliowy, jednak nigdy nie robiłem wypieków z mąki ryżowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale slicznie popękały :D Mamy słabość do takich mega prostych i domowych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka