Jeśli, tak jak ja, przepadacie za połączeniem kurczaka i warzyw korzeniowych, to ten przepis jest dla was stworzony. Pulpeciki, dzięki marchewce, selerowi, pietruszce i masie przypraw mają niepowtarzalny smak i aromat. Świetnie smakują w duecie z sosem pieczarkowym i ziemniaczkami. Jeżeli nie przepadacie za ziemniakami, z powodzeniem możecie zastąpić je makaronem spaghetti lub kaszą gryczaną białą.
Składniki na 25 pulpetów w sosie:
pulpety:
- 2 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- nieduży seler
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej+ mleko
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
- kurkuma
- czosnek
- zielona pietruszka
- koperek
- masło
- bułka tarta do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
sos:
- 500g pieczarek
- 600ml rosołu
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
- sól
- pieprz
- masło
Pulpety:
Marchew, pietruszkę i selera obieramy i myjemy. Trzemy je na tarce lub tniemy blenderem na malutkie kawałeczki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy warzywa. Podsmażamy je, a po chwili dolewamy niewielką ilość wody i dusimy, aż wyparuje a jarzyny zmiękną.
W międzyczasie oczyszczamy filety i mielimy je w maszynce do mięsa. Przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Dodajemy również posiekaną zieloną pietruszkę i koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą rozmieszaną z 1/3 szklanki mleka oraz podduszone warzywa. Całość dokładnie łączymy i formujemy pulpety, które obtaczamy w bułce tartej i od razu smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Sos:
Mąkę podpiekamy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje. Zostawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy je w plasterki i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym maśle. Dolewamy do nich rosół i zagotowujemy.
W tym czasie podpieczoną mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody oraz rosołu. Konsystencja mieszanki musi być gładka.
Mąkę dodajemy do gotujących się pieczarek i mieszamy, aż do zgęstnienia.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Takimi z samych warzyw bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńJa również. Zamiast kurczaka dodałbym czerwonej soczewicy. :)
UsuńApetycznie wyglądają :) Czas na pieczarki dopiero się zacznie gdy przyjedziemy do rodzinnego domu i będziemy kilogramy pieczarek myć i smażyć :P
OdpowiedzUsuń