Bardzo lubię używać w kuchni mąki z cieciorki. Jeszcze nigdy nie spotkałam jej w stacjonarnym sklepie, więc przygotowuję ją samodzielnie. Zajmuje to zaledwie kilkanaście minut.
Do tej pory opublikowałam trzy przepisy z udziałem mąki z ciecierzycy: chleb, naleśniki i ciastko bananowe.
Cieciorkę prażymy na patelni, aż zacznie wydzielać charakterystyczny zapach. Na pewno go poczujecie. Gdy wystygnie mielimy ją partiami w młynku do kawy lub blenderem.
Mąkę przechowujemy w słoiku lub plastikowym pojemniczku.
Sama nie mieliłam, ale kiedyś kupiłam i bardzo mnie rozczarowała :/ Czuć w niej było jakiś metal...
OdpowiedzUsuńMy mamy już gotową mąkę z cieciorki ale jeszcze nie wiemy do czego ją zużyjemy :P
OdpowiedzUsuńJa robiłam kiedyś tak mąkę z kaszy gryczanej jak nie mogłam takiej kupić...
OdpowiedzUsuńJa robiłam kiedyś tak mąkę z kaszy gryczanej jak nie mogłam takiej kupić...
OdpowiedzUsuńSpokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję:)
UsuńJa tak robie wszystkie mąki :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń