Składniki na 40 sztuk:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- brązowy cukier
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cukier i mleko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy je dość cienko, na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka. Lepimy pierogi- na kawałek ciasta wsypujemy brązowy cukier (ilość według uznania, u mnie 1/4-1/3 łyżeczki), nakładamy starte jabłka i sklejamy.
Pierogi gotujemy przez około 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
Smacznego:)
Ciekawe, nigdy takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPierogów z jabłkami jeszcze nie jadłam, ale i tak wiem, że są pyszne :) Wygladają cudownie :)
OdpowiedzUsuńW moim domu pierogi z jabłkami są robione dość często;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŁeeee ale czemu nie ma pokazanego środka? Przecież zawsze sie mówi, że wnętrze jest najważniejsze xD
OdpowiedzUsuńZ jabłkami i cynamonem muszą smakować fantastycznie :D Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń