Tofurniczki bardzo nam posmakowały. Okazały się być mięciutkie, kremowe i delikatne. Ich skórka była na wierzchu delikatnie przypieczona, a w środku skryte zostało masło orzechowe i słodki mus jabłkowy. Natomiast wierzch ozdobiłam kawałkami kwaśnego jabłka.
Składniki na dwie porcje:
- 200g tofu
- 2/3 szklanki mleka*
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki musu jabłkowego*
- proszek do pieczenia
- małe jabłko na wierzch
*Można użyć mleka krowiego lub ryżowego albo sojowego.
*Ja użyłam musu jabłkowego ze słoika, wcześniej słodzonego. Jednak można zastąpić go świeżo startym jabłkiem z dodatkiem cukru/ ksylitolu.
Wszystkie składniki, oprócz jabłka, dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do naczynek, które można zapiekać. Na wierzch tofurniczków kładziemy umyte, ewentualnie obrane i pokrojone jabłko.
Tofurniki pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Ciasteczko najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale zimnemu tez niczego nie brakuje.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec tofurniczek, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- tofu jest oczywiście doskonałym źródłem białka, potasu, fosforu, wapnia i magnezu oraz witaminy E i witamin z grupy B
- jabłko zawiera sporo witaminy C, potasu i żelaza oraz błonnika; dzięki temu, że są bogate w pektyny, oczyszczają nasz organizm z toksyn.
Niesamowity wpis !
OdpowiedzUsuńMy również dzisiaj wrzuciliśmy coś nowego, czy byłaby możliwość aby dostać twoją opinię na temat naszego wpisu lub całej strony ? Pisz tam, będzie łatwiej :) A tutaj przesyłam link do wpisu :)
http://blondynkitezgraja.pl/scenki-bialowieskie-kolo-rysunkowe-spotkanie-nr-19/
Tak pozatym napewno też Ci się spodoba nasza relacja z Pyrkonu :) http://blondynkitezgraja.pl/pyrkon-2015-relacja/
Zazdroszczę Ci tak pysznego śniadania :) Uwielbiam śniadaniowe tofurniki, a z jabłkami to jedne z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńPodziwiam za kreatywność, chyba bym się nie porwała na samodzielne zrobienie tofu ;D a pomysł na jego wykorzystanie jeszcze ciekawszy :)
OdpowiedzUsuńSamodzielne zrobienie tofu nie jest trudne. Wystarczy wiedzieć jak je przygotować;)
UsuńSuper śniadanie i pomysł na nie rewelacyjny :) :)
OdpowiedzUsuńpycha śniadanko :)
OdpowiedzUsuńNie raz chciałybyśmy upiec sobie coś na śniadanko :) Taki tofurniczek chętnie byśmy spróbowały zwłaszcza, że dopiero od niedawna przekonałyśmy się, że tofu na słodko może być dobre :)
OdpowiedzUsuńTofu na słodko jest bardzo dobre. Koniecznie zróbcie sobie śniadaniowe tofurniczki:)
Usuńależ Ty masz kulinarne pomysły!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a wykonanie jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńMniaaaam! :) Wstawiaj wodę na kawę, zaraz będę :P
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie w 100%
OdpowiedzUsuńFantastyczne śniadanie. Szkoda, że nigdzie nie mogę dorwać tofu ;c
OdpowiedzUsuńTeż nie mogłam go nigdzie znaleźć, dlatego zrobiłam je sama;) http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/tofu.html
UsuńMusi być pyszne (:
OdpowiedzUsuńTofurniki górą!
OdpowiedzUsuń100 % najlepszego w tym wpisie ;)
OdpowiedzUsuń