sobota, 2 maja 2015

Tofurnik orzechowo- jabłkowy

Po przygotowaniu tofu nadeszła pora na wykorzystanie go. Oczywiście wybór padł na słodki wypiek. Ze względu na to, że serka sojowego nie miałam zbyt wiele postanowiłam upiec dwa śniadaniowe tofurniczki- jeden dla mnie, a drugi dla mamy.
Tofurniczki bardzo nam posmakowały. Okazały się być mięciutkie, kremowe i delikatne. Ich skórka była na wierzchu delikatnie przypieczona, a w środku skryte zostało masło orzechowe i słodki mus jabłkowy. Natomiast wierzch ozdobiłam kawałkami kwaśnego jabłka.


Składniki na dwie porcje:
  • 200g tofu
  • 2/3 szklanki mleka*
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki musu jabłkowego*
  • proszek do pieczenia
  • małe jabłko na wierzch
*Można użyć mleka krowiego lub ryżowego albo sojowego.
*Ja użyłam musu jabłkowego ze słoika, wcześniej słodzonego. Jednak można zastąpić go świeżo startym jabłkiem z dodatkiem cukru/ ksylitolu.

Wszystkie składniki, oprócz jabłka, dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do naczynek, które można zapiekać. Na wierzch tofurniczków kładziemy umyte, ewentualnie obrane i pokrojone jabłko.
Tofurniki pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Ciasteczko najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale zimnemu tez niczego nie brakuje.
Smacznego;)

Dlaczego warto upiec tofurniczek, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:

  • tofu jest oczywiście doskonałym źródłem białka, potasu, fosforu, wapnia i magnezu oraz witaminy E i witamin z grupy B
  • jabłko zawiera sporo witaminy C, potasu i żelaza oraz błonnika; dzięki temu, że są bogate w pektyny, oczyszczają nasz organizm z toksyn.

17 komentarzy :

  1. Niesamowity wpis !
    My również dzisiaj wrzuciliśmy coś nowego, czy byłaby możliwość aby dostać twoją opinię na temat naszego wpisu lub całej strony ? Pisz tam, będzie łatwiej :) A tutaj przesyłam link do wpisu :)
    http://blondynkitezgraja.pl/scenki-bialowieskie-kolo-rysunkowe-spotkanie-nr-19/
    Tak pozatym napewno też Ci się spodoba nasza relacja z Pyrkonu :) http://blondynkitezgraja.pl/pyrkon-2015-relacja/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę Ci tak pysznego śniadania :) Uwielbiam śniadaniowe tofurniki, a z jabłkami to jedne z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam za kreatywność, chyba bym się nie porwała na samodzielne zrobienie tofu ;D a pomysł na jego wykorzystanie jeszcze ciekawszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samodzielne zrobienie tofu nie jest trudne. Wystarczy wiedzieć jak je przygotować;)

      Usuń
  4. Super śniadanie i pomysł na nie rewelacyjny :) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie raz chciałybyśmy upiec sobie coś na śniadanko :) Taki tofurniczek chętnie byśmy spróbowały zwłaszcza, że dopiero od niedawna przekonałyśmy się, że tofu na słodko może być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu na słodko jest bardzo dobre. Koniecznie zróbcie sobie śniadaniowe tofurniczki:)

      Usuń
  6. ależ Ty masz kulinarne pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, a wykonanie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniaaaam! :) Wstawiaj wodę na kawę, zaraz będę :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne śniadanie. Szkoda, że nigdzie nie mogę dorwać tofu ;c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie mogłam go nigdzie znaleźć, dlatego zrobiłam je sama;) http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/tofu.html

      Usuń
  10. 100 % najlepszego w tym wpisie ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka