Chociaż mnie jego smak nie zachwycił, był po prostu dobry, to moja mama zajadała go ze smakiem. Tak więc, jeśli lubicie buraczki, to zachęcam do ugotowania sobie takiego kremu.
Składniki:
- 600ml wody
- 6 małych buraczków*
- 3 małe ziemniaki
- pietruszka
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny i ziołowy
- łyżeczka chrzanu
*Ja użyłam wcześniej ugotowanych i włożonych do słoiczka, ale oczywiście świeże również się nadają. Jeśli użyjecie świeżych, należy je obrać i gotować razem z ziemniakami.
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na palniku.
Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy je do gotującej się wody.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich buraczki ze słoika, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Krem próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy go np. ze szczypiorkiem czy pietruszką.
Smacznego:)
Dlaczego warto ugotować krem z buraków, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- buraczki wzmacniają odporność organizmu oraz mają działanie wykrztuśne; za sprawą silnych przeciwutleniaczy wspomagają układ krwionośny,
- pietruszka przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę nerek,
- chrzan jest bogaty w witaminę C, A, B oraz potas, wapń, fosfor i magnez; zawiera również sporo substancji bakteriobójczych.
Kremu z buraków nigdy nie jadłam, ale je uwielbiam i jestem pewna, że bardzo by mi takie cudo smakowało ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z buraczkami, a taki krem na ciepło na pewno by mi posmakował:)
OdpowiedzUsuńKrem z buraków-rewelacja;)
OdpowiedzUsuńZ daleka przypomina ostry sos z chili.:) Ja jednak jestem zwolenników wiórek z buraków.
OdpowiedzUsuńWiórki z buraków brzmią bardzo intrygująco;)
UsuńA nam by bardzo smakował bo jak jest sezon i nasz ogród obfituje w buraczki i inne warzywa to często robi taki krem :) Piękny kolor :D
OdpowiedzUsuńKremiki robię często, ale z reguły wybieram brokuła, pora, marchewkę itp. Jednak buraczki nie są dla mnie, zostawię je wam;)
Usuń