Ciasto na śniadanko możecie przygotować wieczorem, a upiec je rano.
Owsianka jest jednym ze śniadań, które weźmie udział w Blogowym Projekcie Śniadaniowym 2. Moje podsumowanie porannych posiłków z tego tygodnia pojawi się w niedzielę. Natomiast kilka dni później możecie oglądać pomysły innych uczestników projektu u Różowej Klary.
Składniki na 2 porcje:
- 100g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 2 mocno dojrzałe banany
- 50g szpinaku mrożonego
- 125g ricotty
- jajko
- proszek do pieczenia
Rozmrożony szpinak, banany i ricottę dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy jajko, płatki i proszek do pieczenia- całość miksujemy.
Masę przekładamy do dwóch miseczek. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 30 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec owsiankę bananową ze szpinakiem, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- płatki owsiane zawierają sporo witamin B i E, są świetnym źródłem błonnika,
- banany są doskonałym źródłem energii oraz witamin C, E; wspomagają układ nerwowy i układ krążenia,
- szpinak jest skarbnicą żelaza, jodu, manganu i witamin B, E, K, C.
O fajny pomysł upiec owsiankę muszę koniecznie spróbowac :)
OdpowiedzUsuńBanan ze szpinakiem już łączyłam, ale w formie zapiekanej owsianki nigdy dotąd. Człowiek całe życie się uczy! :)
OdpowiedzUsuńsuper smaczne:)
OdpowiedzUsuńFajny, intrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńteż muszę spróbować pieczonej! ;)
OdpowiedzUsuńPieczona jest równie smaczna jak ta gotowana, więc na pewno się nie zawiedziesz;)
UsuńJestem bardzo ciekawa tego połączenia smakowego :)
OdpowiedzUsuńWow, nigdy nie słyszałam o pieczonej owsiance. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, musisz to nadrobić, bo pieczona owsianka smakuje wspaniale;)
UsuńCiekawa kombinacja składników a co najważniejsze bardzo prosta i w efekcie smaczna :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować tego miksu smaków (:
OdpowiedzUsuńMiks smaków super! Chętnie wypróbuję ten pomysł!
OdpowiedzUsuńTo wspaniale! Owsianka na pewno ci posmakuje:)
UsuńUwielbiam takie ciekawe połączenia ;) A owsianka wygląda przepysznie i bardzo podoba mi się jej kolor ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam owsianki ze szpinakiem, mistrzowskie połączenie ;)
OdpowiedzUsuńU mnie owsianka ze szpinakiem to stały gość o poranku;)
UsuńOwsiankę ze szpinakiem i bananem ubóstwiam, ale jakoś nigdy nie miałam okazji jej zapiec. Twój przepis zmotywował mnie do nadrobienia zaległości. Zamiast ricotty użyłam zwykłego twarogu, który akurat miałam w lodówce. Wyszła chyba równie dobra jak z ricottą - trudno porównać gdy się nie próbowało, ale jedno jest pewne - pyszniutka. Część zapiekłam w formakach muffinkowych - miałam świetne babeczki szpinakowe.
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że pieczona również ci smakowała. Twaróg pewnie nieco zmienił jej smak, ale na pewno nie zepsuł;)
Usuń