Leniwe okazały się być bardzo smaczne, zdecydowanie przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Pewnie wiele razy zagoszczą na moim talerzyku.
Kluseczki przygotowałam na słodko, jednak można zamienić cukier na pieprz, dodać troszkę więcej soli i podać kluski z warzywkami, sosem pieczarkowym...
Jednak mój obiadek był na słodko, leniwe polałam sosem malinowym (garść malin i kilka łyżek jogurtu naturalnego).
Składniki na 20 klusek:
- 250g sera białego
- 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- jajko
- łyżka cukru
- szczypta soli
Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier i sól. Następnie, przez praskę, przeciskamy ser. Składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno być miękkie i nie kleić się do rąk.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich formujemy w wałeczek i kroimy na pięć równych części.
W garnku wstawiamy wodę. Gdy zacznie się gotować wrzucamy kluski i mieszamy je przez chwilkę,aby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez minutkę- dwie.
Kluseczki wyjmujemy na durszlak i czekamy chwilkę, aby ociekły z wody.
Leniwe podajemy ciepłe z sosem owocowym, owocami lub obsmażone w bułce i maśle.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować kluski leniwe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- ser biały polepsza przemianę materii; zawiera bardzo dużo białka, wapnia i magnezu,
- mąka orkiszowa jest doskonałym źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B; orkisz polepsza stan skóry, paznokci i włosów; ponadto wspomaga on naszą koncentrację.
Uwielbiam kluski leniwe, choć na słodko jeszcze nie próbowałam! Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńNA pewno posmakują ci w słodkiej wersji;)
Usuńo to ja poprosze porcję tych kluseczek :):)
OdpowiedzUsuńjak na pierwszy raz to bardzo ładne Ci wyszły ;)
OdpowiedzUsuńBaaardzo lubimy kluski leniwe, od kilku miesięcy mamy zrobić z mąki ryżowej i ciągle nam coś przeszkadza :/
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie, szczególnie z tym sosikiem malinowym :)
W końcu zrobicie, zajmuje to naprawdę mało czasu, więc warto spróbować. Mąka ryżowa to świetny pomysł;)
UsuńWidać, że smakowały cudownie :):)
OdpowiedzUsuńWieki ich nie jadłam a bardzo lubię :-) super propozycja na pyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuń