piątek, 8 maja 2015

Spaghetti z pulpetami w sosie pieczarkowym

Od jakiegoś czasu miałam ochotę przygotować spaghetti, którego w moim domu praktycznie się nie je. Zamiast tradycyjnego mielonego mięsa postanowiłam zrobić drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym, a biały makaron wymieniłam na pełnoziarnisty. Obiadek okazał się być wyborny. Następnego dnia mój brat poszukiwał jeszcze w lodówce jakichś resztek, jednak nic już nie zostało.;) Chyba będę musiała w przyszłym tygodniu ponownie przygotować takie spaghetti.




Składniki na 5 porcji:
pulpety:
  • 2 filety z kurczaka
  • jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej+ niewielka ilość mleka do jej zalania
  • sól
  • pieprz
  • pęczek pietruszki
  • garść koperku
sos:
  • 600g pieczarek
  • 1- 1,2l bulionu*
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 350-400g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
  • pietruszka na wierzch
*Możemy użyć wcześniej ugotowanego rosołu, bulionu warzywnego lub kostki rosołowej dokładnie rozpuszczonej w wodzie.

Filety z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy je na mniejsze fragmenty, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę tartą mieszamy z mlekiem i dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i wcześniej umytą i pokrojoną pietruszka oraz koperkiem. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej pulpeciki. Mi wyszło ich 15.
W garnku wstawiamy wodę, gdy się zagotuje wrzucamy do niej pulpeciki i mieszamy aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy je przez około 20 minut.

Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według czasu podanego na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy sos. Mąkę przez kilka minut podpiekamy na patelni, aż się zarumieni. Pozostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki oczyszczamy, a cebulę obieramy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na masełku. W międzyczasie kroimy pieczarki i dorzucamy je do cebulki. Smażymy je tak długo, aż większość wody z nich wyparuje. Po tym czasie dolewamy do nich bulion i gotujemy je przez 5 minut. Wcześniej podpieczoną mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością wody. Dodajemy ją do bulionu i energicznie mieszamy, aż do jego zgęstnienia. Sos doprawiamy pieprzem i solą (warto go wcześniej spróbować, bo jeżeli przygotowaliśmy go na kostce sól może okazać się zbędna).

Gdy wyłowimy pulpeciki, odcedzimy makaron i przygotujemy sos możemy zacząć konsumpcję;)
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować spaghetti z pulpetami w sosie pieczarkowym, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • pieczarki są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę D, a także kwas foliowy, fosfor, selen, żelazo i miedź,
  • mięso drobiowe zawiera bardzo dużo białka, a niewiele tłuszczu; jest bogate w cynk, magnez i potas,
  • pietruszka poprawia trawienie, ma działanie moczopędne i odtruwa organizm.

12 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skład sosu bardzo mi się podoba :) Ja to zawsze robię spaghetti z warzywami i ciecierzycą, więc chyba czas wypróbować pieczarkowe, wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spaghetti z cieciorką też jest bardzo smaczne. Jednak wolę takie z pieczarkami;)

      Usuń
  3. bardzo podoba mi się Twój pomysł na spaghetti ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj też miałam pulpety, z tym, że rybne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskoczyłaś mnie, nigdy nie jadłam pulpetów rybnych;)

      Usuń
  5. O rany taki obiad to od wieków nie gościł na naszym stole :) Pulpety i spaghetti z pieczarami... niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam takich pulpetów, a ze spaghetti to nigdy ich nie jadłam. Ciekawa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe :-) wygląda pysznie a ja bardzo lubię makaronik i pieczarki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka