Składniki na 5 porcji:
pulpety:
- 2 filety z kurczaka
- jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej+ niewielka ilość mleka do jej zalania
- sól
- pieprz
- pęczek pietruszki
- garść koperku
- 600g pieczarek
- 1- 1,2l bulionu*
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
- cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 350-400g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
- pietruszka na wierzch
*Możemy użyć wcześniej ugotowanego rosołu, bulionu warzywnego lub kostki rosołowej dokładnie rozpuszczonej w wodzie.
Filety z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy je na mniejsze fragmenty, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę tartą mieszamy z mlekiem i dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i wcześniej umytą i pokrojoną pietruszka oraz koperkiem. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej pulpeciki. Mi wyszło ich 15.
W garnku wstawiamy wodę, gdy się zagotuje wrzucamy do niej pulpeciki i mieszamy aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy je przez około 20 minut.
Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według czasu podanego na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy sos. Mąkę przez kilka minut podpiekamy na patelni, aż się zarumieni. Pozostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki oczyszczamy, a cebulę obieramy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na masełku. W międzyczasie kroimy pieczarki i dorzucamy je do cebulki. Smażymy je tak długo, aż większość wody z nich wyparuje. Po tym czasie dolewamy do nich bulion i gotujemy je przez 5 minut. Wcześniej podpieczoną mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością wody. Dodajemy ją do bulionu i energicznie mieszamy, aż do jego zgęstnienia. Sos doprawiamy pieprzem i solą (warto go wcześniej spróbować, bo jeżeli przygotowaliśmy go na kostce sól może okazać się zbędna).
Gdy wyłowimy pulpeciki, odcedzimy makaron i przygotujemy sos możemy zacząć konsumpcję;)
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować spaghetti z pulpetami w sosie pieczarkowym, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- pieczarki są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę D, a także kwas foliowy, fosfor, selen, żelazo i miedź,
- mięso drobiowe zawiera bardzo dużo białka, a niewiele tłuszczu; jest bogate w cynk, magnez i potas,
- pietruszka poprawia trawienie, ma działanie moczopędne i odtruwa organizm.
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńSkład sosu bardzo mi się podoba :) Ja to zawsze robię spaghetti z warzywami i ciecierzycą, więc chyba czas wypróbować pieczarkowe, wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńSpaghetti z cieciorką też jest bardzo smaczne. Jednak wolę takie z pieczarkami;)
Usuńbardzo podoba mi się Twój pomysł na spaghetti ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj też miałam pulpety, z tym, że rybne :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie, nigdy nie jadłam pulpetów rybnych;)
Usuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńO rany taki obiad to od wieków nie gościł na naszym stole :) Pulpety i spaghetti z pieczarami... niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich pulpetów, a ze spaghetti to nigdy ich nie jadłam. Ciekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) wygląda pysznie a ja bardzo lubię makaronik i pieczarki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńTo świetnie, daj znać jak ci smakowało;)
Usuń