Składniki na 16 sztuk:
składniki suche:
- 200g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
- 50g mąki pszennej typ 450
- 120g ksylitolu/ cukru
- 4 paski gorzkiej czekolady
- proszek do pieczenia
składniki mokre:
- 250ml mleka
- 50ml oleju
- 2 jajka
- szklanka malin*
*Maliny mogą być mrożone, świeże lub ze słoiczka.
Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie zawartość obu misek łączymy, mieszając niezbyt długo, tylko do połączenie składników.
Ciasto przelewamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych).
Muffiny pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować muffinki z malinami i czekoladą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- czekolada gorzka jest bogate w związki wspomagające pracę mózgu m.in: pirazynę; ponadto wzmacnia ona serce,
- maliny zawierają sporo witaminy C, B1, E oraz potasu, wapnia i fosforu; sok z malin pomaga leczyć przeziębienia,
- mąka pełnoziarnista jest doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika oraz witamin z grupy B.
Mniam! TO nadzienie w postaci malin urzeka! :D
OdpowiedzUsuńKształty też są śliczne, nasze foremki serduszka są rozszerzane u góry i nie ma takiego fajnego efektu :/
czekolada i malinki to cudne i bardzo pyszne połaczenie ;)
OdpowiedzUsuńjeju czemu jak nie mogę takich rzeczy jeść ;c pysznie!
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wspaniale :) Muffinki z malinami (robię je z dodatkiem płatków owsianych) to jedne z moich ulubionych :):)
OdpowiedzUsuńZ płatkami jeszcze nigdy nie robiłam, ciekawy pomysł;)
UsuńFantastyczne te muffinki :-) porywam sobie jedną :-)
OdpowiedzUsuńSuper! Jak widać, to co pyszne i słodkie może być też zdrowe :) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuńSuper czekolada z malinami , ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńA ja tak dawno nie robiłam muffinek, aż nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńMasz świetne foremki w kształcie serduszek :)
pyszne muffinki, z malinami - cudo! :)
OdpowiedzUsuńSłodycze bez kary - to lubię :) bardzo fajny i kreatywny przepis. No i do tego ten kształt serca :)
OdpowiedzUsuńprzypomniałaś mi o tym, jak dawno nic nie piekłam!
OdpowiedzUsuńale dawno piekłam muffiny :):) Twoje wyglądają znakomicie i bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńUrocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńAle piękne muffinki! :) Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńTo wspaniale! Koniecznie daj znać jak ci smakowały;)
UsuńA ile dokładnie proszku do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWystarczy pół łyżeczki.
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńWprowadziłam drobne zmiany - super! Muffinki wyszły bardzo dobre, a ich dużym plusem jest szybkość wykonania i duży wachlarz smaków. Kolejny znakomity przepis. Powiem nawet - jeden z lepszych ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniale, że muffiny ci wyszły i smakowały!:)
Usuń