Myślę, że od tej pory ricotta będzie zdecydowanie częściej stawała się częścią tego typu wypieków.
Debiutem był również mus rabarbarowy na serniku. Okazał się on być strzałem w dziesiątkę, dlatego że jego kwaśny smak świetnie kontrastuje ze słodkim sernikiem.
Składniki na małą tortownicę:
spód:
- 50g zimnego masła
- pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
- 2 żółtka
masa serowa:
- 300g białego sera
- 250g ricotty
- 1/2 szklanki cukru/ ksylitolu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- laska wanilii
- łyżka soku z cytryny
- 2 białka
krem rabarbarowy:
- 250g rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru/ ksylitolu
- łyżka soku z cytryny
ciasto na spód:
Posiekane, zimne masło, mąkę orkiszową, żółtka i cukier szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki.
masa serowa:
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Ser biały blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niego ricottę i miksujemy. Do masy serowej dokładamy mąkę ziemniaczaną, ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
krem rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie, kilkucentymetrowe cząstki. Wkładamy go do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny, a następnie gotujemy przez około 8 minut, aż rabarbar zmięknie. Pozostawiamy do wystygnięcia
wykonanie sernika:
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wgniatamy schłodzone ciasto. Następnie wlewamy masę serową,
Sernik pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Gdy ciasto wystygnie, na jego wierzch nakładamy ugotowany rabarbar i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Gdy ciasto wystygnie, na jego wierzch nakładamy ugotowany rabarbar i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)
Nigdy nie jadłam sernika z rabarbarem, ale ten Twój bardzo mi się podoba - zarówno wizualnie jak i składowo ;) Ten mus rabarbarowy brzmi pysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwiodłaś nas tym sernikiem! Rabarbar jadamy na wiele sposobów ostatnio ale połączonego z serem jeszcze nie :D
OdpowiedzUsuńP.S. Nominowałyśmy Cię w naszym ostatnim wpisie do Liebster Blog Award :)
Pora to nadrobić;)
UsuńNa pytania odpowiem pewnie jutro:)
w takiej wersji sernika jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńObłędny! Uwielbiam serniki z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńOjoj ale wspaniały :-)
OdpowiedzUsuńNo cudo! sernik z rabarbarem pycha :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Aż mi ślina napłynęła... to znaczy, że zdjęcia nie mogą kłamać!
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione ciasto, rabarbar też uwielbiam, więc połączenie musi być genialne :)
OdpowiedzUsuń