środa, 30 grudnia 2015

Ciastka orzechowe

Po kilkudniowej przerwie świątecznej wracam do was z przepisem na proste ciastka orzechowe. Są one miękkie, niezbyt słodkie i oczywiście intensywnie orzechowe. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i nawet po kilku dniach dobrze smakują.
Do upieczenia ciastek użyłam orzechów włoskich, ale z powodzeniem możecie zastąpić je ziemnymi czy laskowymi.


Składniki na 20 sztuk:
  • 80g masła
  • 60g cukru trzcinowego
  • jajko
  • 100g maki pełnoziarnistej
  • 100g orzechów włoskich
  • proszek do pieczenia
Orzechy mielimy blenderem na mąkę.
Masło z cukrem ucieramy na jasna, puszysta masę. Wbijam jajko i miksujemy. Dodajemy mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym  czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Takie piękne robisz zdjęcia, że jadłabym je w ciemno :) ale muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że podobają ci się moje zdjęcia:)

      Usuń
  2. Wyglądają jak sklepowe, tyle że te są znacznie lepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio orzechów mamy powyżej uszu! Ale i tak takie ciasteczka byśmy zjadły (ze szklanką mleka... bez laktozy xD )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie, jak cudownie musiały smakować, jeśli w składzie zawierają orzechy włoskie - wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w domu całkiem niezły zapas orzechów, także mogłabym wypróbować! :) Ciasteczka wyglądają super, bardzo ładne zdjęcia u Ciebie na blogu.

    smacznyrezultat.blogspot.com - klik!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka