niedziela, 5 marca 2017

Trójwarstwowe ciasto włoskie

Dziś mam dla was kolejny przepis, który pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Podobno dostała go ona dawno temu od pani gotującej na weselu mojej cioci. Jest to przepis na ciasto włoskie. Szerze mówiąc, nie mam pojęcia skąd wzięła się jego nazwa, ale brzmi dobrze:).
Ciasto składa się z trzech różnych warstw. Każdą z nich przygotowuję się nieco inaczej. Pierwsza, to ciasto ucierane, przygotowane z dodatkiem śmietany. Warstwa druga jest bardzo podobna do biszkopta. Natomiast ostatnią przygotowuje się na bazie białek i między innymi mąki ziemniaczanej, dzięki której ciasto staje się gąbczaste.


Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm:
warstwa I:

  • 120g masła
  • 140g cukru pudru
  • 7 żółtek
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mąki pszennej typ 650

warstwa II:

  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 30g kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70g mąki

warstwa III:

  • 7 białek
  • 120g cukru
  • 120g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 70g mąki pszennej typ 650
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa I:
Masło ucieramy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej po jednym żółtku, stale miksując. Do masy dodajemy jeszcze sok z cytryny, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. 
Ciasto odstawiamy na bok.
warstwa II:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier i nadal ubijamy. Następnie dokładamy żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy. Do masy wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Ciasto odstawiamy na bok.
warstwa III:
Masło roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianą. Dosypujemy do nich stopniowo cukier i nadal ubijamy. Następnie dolewamy sok z cytryny i masło. Miksujemy. Na koniec dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.

Na blachę wyłożoną papierem nakładamy po kolej wszystkie warstwy i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około 50 minut.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Wygląda apetycznie trochę przypomina mi makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy takiego ciasta :D Wygląda świetnie jak wszystko co ma warstwy ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam po prostu ciasta z warstwami!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy i jak dodajemy śmietanę? Czy o każdej warstwy potrzebny jedt cukier puder? Co z cukrem wanilinowym w drugiej warstwie?

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka