Ciasto składa się z trzech różnych warstw. Każdą z nich przygotowuję się nieco inaczej. Pierwsza, to ciasto ucierane, przygotowane z dodatkiem śmietany. Warstwa druga jest bardzo podobna do biszkopta. Natomiast ostatnią przygotowuje się na bazie białek i między innymi mąki ziemniaczanej, dzięki której ciasto staje się gąbczaste.
Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm:
warstwa I:
- 120g masła
- 140g cukru pudru
- 7 żółtek
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g mąki pszennej typ 650
warstwa II:
- 4 jajka
- 120g cukru
- 30g kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70g mąki
warstwa III:
- 7 białek
- 120g cukru
- 120g masła
- łyżka soku z cytryny
- 70g mąki pszennej typ 650
- 60g mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa I:
Masło ucieramy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej po jednym żółtku, stale miksując. Do masy dodajemy jeszcze sok z cytryny, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto odstawiamy na bok.
warstwa II:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier i nadal ubijamy. Następnie dokładamy żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy. Do masy wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Ciasto odstawiamy na bok.
warstwa III:
Masło roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianą. Dosypujemy do nich stopniowo cukier i nadal ubijamy. Następnie dolewamy sok z cytryny i masło. Miksujemy. Na koniec dosypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Na blachę wyłożoną papierem nakładamy po kolej wszystkie warstwy i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około 50 minut.
Smacznego:)
Wygląda apetycznie trochę przypomina mi makowiec :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takiego ciasta :D Wygląda świetnie jak wszystko co ma warstwy ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam po prostu ciasta z warstwami!!
OdpowiedzUsuńKiedy i jak dodajemy śmietanę? Czy o każdej warstwy potrzebny jedt cukier puder? Co z cukrem wanilinowym w drugiej warstwie?
OdpowiedzUsuń