poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Pełnoziarnista tarta z jogurtem brzoskwiniowym i jeżynami

Uwielbiam piec tarty, bo można wymyślić całą masę sposobów na ich przygotowanie. Mogą być słodkie, wytrawne, owocowe, czekoladowe... Dziś mam dla was orzeźwiającą tartę z pieczonym jogurtem brzoskwiniowym, jeżynami oraz galaretką. A wszystkie te składniki znajdują się na pysznym, kruchym, pełnoziarnistym spodzie. Ciężko skończyć na jednym kawałku.:)



Składniki:
ciasto (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Desery"):
  • 160g mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)
  • 80g masła
  • 50g cukru
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
jogurt brzoskwiniowy:
  • 450g brzoskwiń
  • 250g jogurtu greckiego
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 40g cukru
  • 2 jajka
  • 300g jeżyn
  • 1/2l soku brzoskwiniowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
Mikserem ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, ale nie puszystą, masę. Powoli dodajemy ubite jajko, stale miksując. Pod koniec dodajemy mąkę z solą w trzech partiach. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy ręcznie przez 1-2 minuty. 
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Jogurt brzoskwiniowy:
Brzoskwinie obieramy, oddzielamy od pestki i wrzucamy do miski. Blendujemy je na gładką masę razem z jogurtem. Dodajemy do nich jajko ubite z cukrem i miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę i łączymy z resztą składników.

Galaretka:
Do gorącego soku brzoskwiniowego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Gdy ostygnie wstawiamy ją do lodówki.

Wykonanie:
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar strzepujemy. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto, a na nie papier do pieczenia oraz sypki ryż (aby tarta nie urosła) i podpiekamy je w 210C przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy papier z ryżem i pieczemy ciasto przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie na gorący spód wlewamy wcześniej przygotowany jogurt i pieczemy przez około 30 minut w 180C.
Gdy tarta ostygnie układamy na niej jeżyny i zalewamy je ściętą galaretką. 
Schładzamy w lodówce przez noc.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie. Idealne na takie upały :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wspaniale się prezentuje :) Pyszne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. A my tarty nie pieczemy. Jakoś nas nie przekonuje taki cienki placek xD A może dlatego, że nie mamy do niej formy.... :P
    Twoja z tą galaretką wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie uwielbiam ten cienki placekXD Musicie kupić sobie formę i spróbować upiec, bo na pewno wam posmakuje.:)

      Usuń
  4. Świetny pomysł, ja ostatnio zaczęłam dopiero swoją przygodę z tartami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jogurtowa masa podbiła moje serce. Moja pierwsza tarta - i całkiem niezły efekt. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka