środa, 22 czerwca 2016

Tarta z kremem jogurtowym, truskawkami i czekoladą

Tarta z kremem jogurtowym, truskawkami i czekoladą jest świetnym pomysłem na lekki deserek. Jej podstawę stanowi kruche ciasto z dodatkiem kakao, a krem składa się przede wszystkim z jogurtu naturalnego i jajek. Całość dopełniają słodkie truskawki i gorzka czekolada, która przyjemnie chrupie, nawet po upieczeniu. Do tarty wspaniale pasują świeże owoce- borówki, maliny, poziomki czy jagody.



Składniki na tartę o średnicy 26cm:
kruchy spód:
  • 80g mąki ryżowej
  • 80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 650
  • 25g kakao
  • 70g cukru brązowego
  • łyżka cukru waniliowego
  • 80g zimnego masła
  • 2 łyżki mleka
nadzienie:
  • 3 jajka
  • 140g brązowego cukru
  • 400g jogurtu naturalnego
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 40g mąki pszennej typ 650
  • 500g truskawek
  • 60g czekolady gorzkiej
spód:
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier brązowy, waniliowy, kakao, mleko i zimne masło posiekane na małe kosteczki. Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę na tartę smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy ją mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Ciasto wałkujemy na stolnicy, na okrągły kształt wielkości formy. Wkładamy je do niej i wstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
Po schłodzeniu, na tarcie układamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego obciążnik- np. suchy ryż. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220C przez 8 minut. Następnie zdejmujemy papier z ryżem i tartę ponownie wkładamy do piekarnika, ale do 180C i pieczemy ja przez 5 minut.
nadzienie:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. 
Truskawki kroimy na ćwiartki, a czekoladę na małe kawałeczki. 
Jajka wbijamy do miski i ucieramy je z cukrem przez 2-3 minutki. Dodajemy jogurt, ziarenka z laski wanilii i przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Gdy ciasto na tartę się upiecze (czyli po 15 minutach), wlewamy na nie krem z jogurtem i kładziemy truskawki oraz czekoladę. 
Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 30 minut.
Gdy wystygnie, wstawiamy ją do lodówki na całą noc.
Podając tartę możemy ozdobić ją dodatkowo świeżymi owocami. Ja wybrałam borówki i maliny.
Smacznego:)

11 komentarzy :

  1. Bardzo fajna kompozycja, a masa wygląda idealnie kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konsystencja kremu obłędna!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie tarty :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem wygląda na taki jaki lubimy :) Koniecznie musimy wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała i niezwykle apetyczna tarta :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lekkie desery- hit lata!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodko, lekko i pysznie - idealnie!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka