Tarta z kremem jogurtowym, truskawkami i czekoladą jest świetnym pomysłem na lekki deserek. Jej podstawę stanowi kruche ciasto z dodatkiem kakao, a krem składa się przede wszystkim z jogurtu naturalnego i jajek. Całość dopełniają słodkie truskawki i gorzka czekolada, która przyjemnie chrupie, nawet po upieczeniu. Do tarty wspaniale pasują świeże owoce- borówki, maliny, poziomki czy jagody.
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
kruchy spód:
- 80g mąki ryżowej
- 80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 650
- 25g kakao
- 70g cukru brązowego
- łyżka cukru waniliowego
- 80g zimnego masła
- 2 łyżki mleka
- 3 jajka
- 140g brązowego cukru
- 400g jogurtu naturalnego
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 40g mąki pszennej typ 650
- 500g truskawek
- 60g czekolady gorzkiej
spód:
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier brązowy, waniliowy, kakao, mleko i zimne masło posiekane na małe kosteczki. Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę na tartę smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy ją mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Ciasto wałkujemy na stolnicy, na okrągły kształt wielkości formy. Wkładamy je do niej i wstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
Po schłodzeniu, na tarcie układamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego obciążnik- np. suchy ryż. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220C przez 8 minut. Następnie zdejmujemy papier z ryżem i tartę ponownie wkładamy do piekarnika, ale do 180C i pieczemy ja przez 5 minut.
nadzienie:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Truskawki kroimy na ćwiartki, a czekoladę na małe kawałeczki.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy je z cukrem przez 2-3 minutki. Dodajemy jogurt, ziarenka z laski wanilii i przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Gdy ciasto na tartę się upiecze (czyli po 15 minutach), wlewamy na nie krem z jogurtem i kładziemy truskawki oraz czekoladę.
Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 30 minut.
Gdy wystygnie, wstawiamy ją do lodówki na całą noc.
Podając tartę możemy ozdobić ją dodatkowo świeżymi owocami. Ja wybrałam borówki i maliny.
Smacznego:)
Bardzo fajna kompozycja, a masa wygląda idealnie kremowo :)
OdpowiedzUsuńKonsystencja kremu obłędna!!! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńKrem wygląda na taki jaki lubimy :) Koniecznie musimy wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniała i niezwykle apetyczna tarta :D
OdpowiedzUsuńLekkie desery- hit lata!!! :)
OdpowiedzUsuńSłodko, lekko i pysznie - idealnie!
OdpowiedzUsuńAle czadowa :D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńUczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńTarta jak z bajki, wyborowa :)
OdpowiedzUsuń