środa, 11 lutego 2015

Chleb z ciecierzycą

Tym razem mam dla was kolejny przepis na domowe pieczywo- chleb z mąką z ciecierzycy. Ma ona charakterystyczny, delikatnie orzechowy smak, który świetnie pasuje do wypieków.
Chleb bardzo dobrze zachowuje świeżość. Może leżeć nawet kilka dni po upieczeniu nie tracąc przy tym walorów smakowych.
Jutro podzielę się z wami przepisem na tosty francuskie, w sam raz na śniadanie.



Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:
  • szklanka mąki z ciecierzycy*
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka dowolnych otrębów
  • szklanka ciepłego mleka
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • pół szklanki słonecznika
  • 25g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • półtorej łyżeczki soli
*Mąkę można kupić lub zrobić w domu- uprażoną na patelni cieciorkę zmielić w młynku.

Najpierw przygotowujemy rozczyn- mleko, drożdże i cukier dokładnie mieszamy w szklance i odstawiamy na około 15- 20 minut.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy ziarna, otręby, sól i wodę. Następnie dodajemy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Zajmie to kilka minut. Ma być ono miękkie, elastyczne i nie powinno się kleić do rąk.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny.
Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut.
Smacznego;)


Dlaczego warto upiec chleb z ciecierzycą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka z ciecierzycy obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga w walce z bólem głowy czy gardła, ponadto zwiększa naszą odporność,
  • słonecznik zawiera witaminę A, B6, E i D oraz wapń, żelazo i potas; ponadto poprawia on pracę układu odpornościowego,
  • siemię lniane jest bogate w tłuszcze, cynk, magnez i żelazo; jest również dobrym sprzymierzeńcem w walce z zapaleniem oskrzeli, kaszlem czy chorobami skórnymi.

15 komentarzy :

  1. Zdecydownia ciecierzyca na tapecie :D Chlebek wygląda bardzo profesjonalnie!
    Niczego oprócz prawdziwego masełka mu nie brakuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzyca jest świetna, można z niej zrobić wszystko;D
      No tak, masełko pasuje tu idealnie;)

      Usuń
  2. Ostatnio robiłam kotlety sojowe panierowane w mące z ciecierzycy. Chleba jeszcze z ciecierzycy nie piekłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam mąki z cieciorki jako panierki, ciekawy pomysł:)
      Daj znać jak wyszedł chlebek:)

      Usuń
  3. Fenomenalny, nigdy nie myslalam, zeby zrobic taki chlebek. Zapisze sobie i sprobuje zrobic w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie i ma bardzo fajny skład ;) Ja mam mąkę z ciecierzycy kupną i za bardzo mi nie smakuje... Czuć w niej metalowy posmak a nie powinno tak chyba być...
    I czekam na jutrzejsze specjalne śniadanko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej mące nie czuć takiego posmaku. Lepiej zrobić samemu niż kupować ;)
      Śniadanko za niedługo pokażę:)

      Usuń
  5. ciekawy skład, pokochałam ostatnio strączki, więc pomyslę nad zrobieniem takiego chlebka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek upieczony, część bezpiecznie spoczywa w zamrażarce i będzie systematycznie wyciągana. Bardzo smaczny i przyjemny w wykonaniu, choć początkowo miałam problem ze zmieleniem cieciorki :-) Następnym razem dodam też mniej płynów i więcej drożdży i będzie idealny. Póki co, zabieram go ze sobą do szkoły ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka