poniedziałek, 9 lutego 2015

Mleko z ciecierzycy

Po tym jak zrobiłam mleko sojowe, kokosowe i orzechowe nadeszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Chyba jeszcze nigdzie nie widziałam mleka z ciecierzycy, więc miałam jeszcze większą ochotę na zrobienie go. Przyznam szczerze, że wyszło świetne. Ma intensywny smak, ale jest bardzo dobre. Jego kolor jest śliczny i w dodatku jest bardzo proste w przygotowaniu. Zdecydowanie będzie się pojawiać często w mojej kuchni:)



Składniki:
  • 200g ciecierzycy
  • 4 szklanki wody+ woda do moczenia i gotowania ciecierzycy
Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie.
Rano dokładnie płuczemy ją pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie ciecierzycę odcedzamy (u mnie większość wody i tak się wygotowała) i mielimy na puree. Do powstałej masy dolewamy 4 szklanki wody i ponownie gotujemy, przez około 15 minut.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą. Masę, która została na gazie dokładnie wyciskamy.
Mleko przechowujemy w lodówce. Natomiast z powstałej masy możemy przygotować na przykład placuszki.

Dlaczego warto przygotować mleko z cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach ciecierzycy:
  • jest skarbnicą białka roślinnego,
  • zawiera sporo potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu,
  • jest bogata w błonnik, który ułatwia pracę układu pokarmowego.

16 komentarzy :

  1. Muszę spróbować je zrobić. Wychodzi o wiele taniej niż inne mleka w sklepie. Z reszty zrobię kotlety. :)
    A jak to smakuje, np. z kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tymi kotletami.;)
      Przyznam, że z kakao nie próbowałam, więc ciężko mi ocenić, a mleka w lodówce już nie mam;)
      Ja użyłam go na przykład do zrobienia budyniu, na który przepis wrzucę pewnie jutro.

      Usuń
  2. Nigdy takiego nie piłam ani nawet nie widziałam. Wygląda ciekawie i smakowicie :) Ciecierzycę uwielbiam, ale używam do dań warzywnych, wege kotletów, pasztetów i hummusu. Musze kiedyś wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty to już chyba ze wszystkiego zrobiłaś mleko! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jest jeszcze sporo produktów, które da się przerobić na mleko;)

      Usuń
  4. A to ciekawa propozycja :D Wygląda może nie za bardzo apetycznie ale już z doświadczenia wiemy, że w tego typu kuchni nie wygląd ma znaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wasza szczerość mnie rozbroiła XD, ale jest to w 100% prawda;)

      Usuń
  5. Jeju w życiu nie wpadłabym na taki pomysł :) a już na pewno, że to będzie smaczne! gratuluję kreatywności, muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę kiedyś spróbować zrobić takie mleko z ciecierzycy, bo te domowe, roślinne robię często, ale tego jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, bo smak jest naprawdę zaskakujący;)

      Usuń
  7. Może na zdjęciu nie zachwyca, ale w rzeczywistości ma śliczną, złocistą barwę. Jest też bardzo przyjemne w wykonaniu, mimo że trzeba się troszkę postarać. A możliwości wykorzystania jest naprawdę wiele. Przepis sprawdzony i godny polecenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację- kolor na zdjęciu faktycznie jest troszkę inny niż ten w rzeczywistości:)
      Cieszę się, że mleczko ci posmakowało:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka