środa, 27 maja 2015

Sernik z kremem rabrabarowym

Wraz z rozpoczęciem sezonu na rabarbar postanowiłam przygotować serniczek z musem, właśnie z rabarbaru. Masa serowa była dość nietypowa, bo oprócz tradycyjnego, białego sera dodałam do niej również delikatną, kremową ricottę. Dzięki niej sernik nabrał innej, bardzo smacznej konsystencji.
Myślę, że od tej pory ricotta będzie zdecydowanie częściej stawała się częścią tego typu wypieków.
Debiutem był również mus rabarbarowy na serniku. Okazał się on być strzałem w dziesiątkę, dlatego że jego kwaśny smak świetnie kontrastuje ze słodkim sernikiem.



Składniki na małą tortownicę:
spód:
  • 50g zimnego masła
  • pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
  • 2 żółtka
masa serowa:
  • 300g białego sera
  • 250g ricotty
  • 1/2 szklanki cukru/ ksylitolu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 białka
krem rabarbarowy:
  • 250g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru/ ksylitolu
  • łyżka soku z cytryny
ciasto na spód:
Posiekane, zimne masło, mąkę orkiszową, żółtka i cukier szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki.

masa serowa:
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Ser biały blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niego ricottę i miksujemy. Do masy serowej dokładamy mąkę ziemniaczaną, ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.

krem rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie, kilkucentymetrowe cząstki. Wkładamy go do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny, a następnie gotujemy przez około 8 minut, aż rabarbar zmięknie. Pozostawiamy do wystygnięcia

wykonanie sernika:
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wgniatamy schłodzone ciasto. Następnie wlewamy masę serową,
Sernik pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Gdy ciasto wystygnie, na jego wierzch nakładamy ugotowany rabarbar i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)

9 komentarzy :

  1. Nigdy nie jadłam sernika z rabarbarem, ale ten Twój bardzo mi się podoba - zarówno wizualnie jak i składowo ;) Ten mus rabarbarowy brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwiodłaś nas tym sernikiem! Rabarbar jadamy na wiele sposobów ostatnio ale połączonego z serem jeszcze nie :D
    P.S. Nominowałyśmy Cię w naszym ostatnim wpisie do Liebster Blog Award :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora to nadrobić;)
      Na pytania odpowiem pewnie jutro:)

      Usuń
  3. w takiej wersji sernika jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny! Uwielbiam serniki z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No cudo! sernik z rabarbarem pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda. Aż mi ślina napłynęła... to znaczy, że zdjęcia nie mogą kłamać!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik to moje ulubione ciasto, rabarbar też uwielbiam, więc połączenie musi być genialne :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka