Naleśniki z ciecierzycy należą do grona najlepiej smakujących i najłatwiejszych w smażeniu. Mają wyśmienity, delikatnie orzechowy posmak. W związku z tym świetnie komponuje się z nimi czekolada, miód czy jabłka.
Swoje naleśniki podałam z bananem, malinami i syropem klonowym.
Swoje naleśniki podałam z bananem, malinami i syropem klonowym.
- 3/4 szklanki mąki z cieciorki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
- jajko
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie naleśników jest banalne. Wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie wyżej wymienione składniki i smażyć- przed pierwszym naleśnikiem warto lekko natłuścić patelnię, później nie jest to konieczne.
Smacznego;)
Smacznego;)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki z cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku (dziś jednego;)) składników:
- cieciorka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego, ponadto zawiera fosfor, żelazo i magnez oraz witaminy B9 i B6; dzięki dużej zawartości cynku i witaminy B6 polepsza jakość skóry i włosów.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz