środa, 26 listopada 2014

Naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z ciecierzycy należą do grona najlepiej smakujących i najłatwiejszych w smażeniu. Mają wyśmienity, delikatnie orzechowy posmak. W związku z tym świetnie komponuje się z nimi czekolada, miód czy jabłka.
Swoje naleśniki podałam z bananem, malinami i syropem klonowym.



Składniki na 10 sztuk:
  • 3/4 szklanki mąki z cieciorki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
  • jajko
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie naleśników jest banalne. Wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie wyżej wymienione składniki i smażyć- przed pierwszym naleśnikiem warto lekko natłuścić patelnię, później nie jest to konieczne.
Smacznego;)

Dlaczego warto usmażyć naleśniki z cieciorki, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku (dziś jednego;)) składników:
  • cieciorka jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego, ponadto zawiera fosfor, żelazo i magnez oraz witaminy B9 i B6; dzięki dużej zawartości cynku i witaminy B6 polepsza jakość skóry i włosów.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka