Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju naleśników, postanowiłam przerobić ją na mąkę i zrobić z niej naleśniki jaglane. Wyszły przepyszne, w dodatku świetnie nadadzą się dla osób mniej doświadczonych w smażeniu naleśników, bo ciasto nie sprawia żadnych problemów przy obracaniu.
Zatem zachęcam do usmażenia naleśniczków jaglanych.
Składniki na 8 sztuk:
- szklanka mąki jaglanej (około 200g)*
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mleka
- 2/3 szklanki wody
- 2 jaja
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
*Możecie zmielić kaszę jaglaną.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i jaglaną. Dodajemy sól i cukier, wbijamy jajka i wlewamy mleko i wodę. Całość miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto ją delikatnie natłuścić.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować naleśniki jaglane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować naleśniki jaglane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- kasza jaglana ma właściwości ocieplające, dlatego warto jeść ją w zimowe, mroźne dni; ponadto usuwa ona śluz z organizmu, co jest niezwykle ważne w czasie infekcji.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz