sobota, 20 grudnia 2014

Pieczona cukinia

Bardzo lubię pieczoną cukinię za to, że nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu na jej przygotowanie, a jest niezwykle smaczną przekąską. Uwielbiam to zielone warzywo, również za jego smak- tak, naprawdę dopiero odpowiednie przyprawy nadają jej charakteru. Poza tym można przyrządzić ją zarówno na słono jaki i słodko, co jest jej niezwykłą zaletą- możemy przemycić pełne witamin warzywo do deseru albo zdrowego śniadanka.
Tym razem cukinię upiekłam i podałam z dużą ilością sera żółtego, a jako przyprawy użyłam oczywiście soli i pieprzu oraz suszonej bazylii i majeranku.



Składniki na dużą blachę cukinii:
  • 2 średnie cukinie
  • ser żółty- ilość według preferencji
  • bazylia suszona
  • majeranek
  • sól, pieprz
Jak już wspomniałam przygotowanie jest niezwykle proste- cukinie obieramy (można pominąć i zostawić ją w skórce), następnie kroimy na kilkumilimetrowe plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywo przyprawiamy i posypujemy startym serem żółtym.
Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec cukinię czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • cukinia jest niskokaloryczny, pełnym witamin A, C, K, PP i B1, warzywem; poza tym zawiera wiele potasu i wapnia,
  • ser żółty pomimo tego, że przez swoją wysoką kaloryczność jest kojarzony z niezdrowym produktem, zawiera cenny wapń i białka oraz cynk, jednak ser należy jeść z umiarem, bo zawiera sporo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka