Tym razem cukinię upiekłam i podałam z dużą ilością sera żółtego, a jako przyprawy użyłam oczywiście soli i pieprzu oraz suszonej bazylii i majeranku.
Składniki na dużą blachę cukinii:
- 2 średnie cukinie
- ser żółty- ilość według preferencji
- bazylia suszona
- majeranek
- sól, pieprz
Jak już wspomniałam przygotowanie jest niezwykle proste- cukinie obieramy (można pominąć i zostawić ją w skórce), następnie kroimy na kilkumilimetrowe plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywo przyprawiamy i posypujemy startym serem żółtym.
Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec cukinię czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec cukinię czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- cukinia jest niskokaloryczny, pełnym witamin A, C, K, PP i B1, warzywem; poza tym zawiera wiele potasu i wapnia,
- ser żółty pomimo tego, że przez swoją wysoką kaloryczność jest kojarzony z niezdrowym produktem, zawiera cenny wapń i białka oraz cynk, jednak ser należy jeść z umiarem, bo zawiera sporo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz