wtorek, 16 grudnia 2014

Wytrawne muffiny z soczewicy

Do upieczenia muffinek z dodatkiem soczewicy zainspirował mnie ten przepis Magdy. Co prawda te w mojej wersji są zupełnie inne od tych, które przygotowała autorka bloga foodmania, jednak jak już napisałam jej wypiek był moją inspiracją.
Oprócz  soczewicy w moich muffinach znalazło się wiele warzyw, między innymi papryka i por, poza tym dodałam również szynkę i doprawiłam je ostrą papryką w proszku.
Jako dodatki do muffinek nada się tak naprawdę wiele innych składników: pieczarki, suszone pomidory, cebulka, groszek. To zależy od gustu.

Składniki na 16 sztuk:
  • 120g soczewicy czerwonej, ugotowanej (podałam wagę suchej)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • nieduża papryka (u mnie żółta)
  • pół pora
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • kilka plastrów szynki dobrej jakości
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • proszek do pieczenia
Paprykę, pora oraz szynkę kroimy na nieduże kawałki.
Jajka ubijamy mikserem, po chwili dodajemy mleko.
W drugiej misce dokładnie mieszamy soczewicę, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, dodajemy warzywa i szynkę. Następnie zawartość obu misek łączymy.
Muffiny pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec wytrawne muffiny z soczewicy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • soczewica jest doskonałym źródłem białka, ponadto zawiera dość dużo potasu, a także niezbędny dla kobiet w ciąży kwas fitynowy,
  • papryka kilkakrotnie przewyższa popularną cytrynę zawartością witaminy C, poza tym jest bogata także w witaminy A i E.

1 komentarz :

  1. Bardzo dziękuję za nominację, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć na pytania i wybrać inne blogi;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka