Oprócz soczewicy w moich muffinach znalazło się wiele warzyw, między innymi papryka i por, poza tym dodałam również szynkę i doprawiłam je ostrą papryką w proszku.
Jako dodatki do muffinek nada się tak naprawdę wiele innych składników: pieczarki, suszone pomidory, cebulka, groszek. To zależy od gustu.
Składniki na 16 sztuk:
- 120g soczewicy czerwonej, ugotowanej (podałam wagę suchej)
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- nieduża papryka (u mnie żółta)
- pół pora
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- kilka plastrów szynki dobrej jakości
- sól, pieprz, papryka ostra
- proszek do pieczenia
Paprykę, pora oraz szynkę kroimy na nieduże kawałki.
Jajka ubijamy mikserem, po chwili dodajemy mleko.
W drugiej misce dokładnie mieszamy soczewicę, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, dodajemy warzywa i szynkę. Następnie zawartość obu misek łączymy.
Muffiny pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)
Dlaczego warto upiec wytrawne muffiny z soczewicy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- soczewica jest doskonałym źródłem białka, ponadto zawiera dość dużo potasu, a także niezbędny dla kobiet w ciąży kwas fitynowy,
- papryka kilkakrotnie przewyższa popularną cytrynę zawartością witaminy C, poza tym jest bogata także w witaminy A i E.
Bardzo dziękuję za nominację, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć na pytania i wybrać inne blogi;)
OdpowiedzUsuń