Tę granolę można przygotowywać z wieloma dodatkami, wszystkie ziarna i płatki się nadadzą. Ja bardzo lubię gdy są w niej orzechy i migdały, to zdecydowanie polepsza jej smak.
Przepis na nią znalazłam ponad rok temu w internecie, teraz nie podam jego źródła, bo po prostu go nie pamiętam;)
- 1,5 szklanki płatków pełnoziarnistych (ja użyłam pszennych)
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki wody
- kilka łyżek miodu
- 3 łyżki otrębów
- 2 szklanki dodatków- ja użyłam dyni, siemienia lnianego, orzechów włoskich i migdałów
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce i odstawić ma co najmniej pół godziny, aby granola wchłonęła płyn.
Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 120C i pieczemy przez 15-25 minut, kilka razy mieszając. Granola będzie upieczona, gdy podczas poruszania będzie "szeleścić". Aby przyspieszyć pieczenie można włączyć termoobieg.
Smacznego:)
Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 120C i pieczemy przez 15-25 minut, kilka razy mieszając. Granola będzie upieczona, gdy podczas poruszania będzie "szeleścić". Aby przyspieszyć pieczenie można włączyć termoobieg.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec granolę czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- pestki dyni są bogate w cenne kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin, m.in. A, która wpływa na wygląd cery, paznokci i włosów, a także od niej zależy stan naszego wzroku,
- migdały zawierają witaminę młodości- E, a także witaminy z grupy B oraz cenny dla kobiet kwas foliowy.
uwielbiam taką domową granolę! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! :-) W mojej wersji duużo maku, wiórki kokosowe, niezastąpione siemię lniane, troszkę sezamu, orzeszki ziemne i włoskie. Prawdziwy ziarenkowy mix ;-) A połączone z miodem tak ślicznie błyszczą po upieczeniu (choć piekła się trochę dłużej). I faktycznie - szeleszczą. Nic dodać, nic ująć.
OdpowiedzUsuńNajlepszą częścią granoli są orzechy, w dodatku wybrałaś włoskie i ziemne... mniam;)
Usuń