Jednak na razie zapraszam was na tę wersję.
Składniki na 12 sztuk:
- 200g kaszy gryczanej (użyłam białej)
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- łyżka cukru
- szczypta soli
Kaszę gryczaną mielimy w młynku na mąkę (oczywiście można po prostu użyć mąki gryczanej). Zalewamy ją mlekiem i zostawiamy do napęcznienia (ja zostawiłam ją na całą noc).
Po tym czasie do mąki dodajemy resztę składników i miksujemy je na gładką masę.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto delikatnie natłuścić patelnię.
Po tym czasie do mąki dodajemy resztę składników i miksujemy je na gładką masę.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto delikatnie natłuścić patelnię.
Swoje naleśniczki podałam ze śliwkami i cukrem pudrem.
Smacznego;)
Dlaczego warto usmażyć naleśniki gryczane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Smacznego;)
- gryka jest znana z stosunkowo wysokiej zawartości białka oraz witamin E i B, a także magnezu i żelaza, ponadto polecana jest ona dla osób zmagających się z nadciśnieniem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz