- 2 dość duże filety z kurczaka
- 2 woreczki brązowego ryżu
- seler
- 3 duże marchewki
- 3 średnie pietruszki
- por
- czosnek, pieprz, sól, bazylia, papryka słodka i ostra
Filety oczyszczamy i kroimy w niedużą kosteczką. Następnie obsmażamy je z przyprawami na odrobinie oleju.
Warzywa obieramy i myjemy. Pora kroimy w cienkie plasterki, a selera, pietruszkę i marchewkę ścieramy na grubych oczkach na tarce. Warzywa przez kilka minut smażymy na maśle. Po tym czasie podlewamy je wodą (około pół szklanki) i dusimy pod przykryciem aż do wyparowania wody.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30 minut.
Mięso, warzywa i ryż mieszamy razem na patelni.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować kurczaka z jarzynami i ryżem, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Warzywa obieramy i myjemy. Pora kroimy w cienkie plasterki, a selera, pietruszkę i marchewkę ścieramy na grubych oczkach na tarce. Warzywa przez kilka minut smażymy na maśle. Po tym czasie podlewamy je wodą (około pół szklanki) i dusimy pod przykryciem aż do wyparowania wody.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30 minut.
Mięso, warzywa i ryż mieszamy razem na patelni.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować kurczaka z jarzynami i ryżem, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- seler zawiera więcej witaminy C niż popularna cytryna, ponadto jest bogaty w witaminy B, PP, E i kwas foliowy, poza tym może poszczycić się niemałą ilością wapnia, cynku i potasu
- ryż jest oczywiście świetnym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, magnezu, wapnia i żelaza.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz