Swoje śniadanko podałam z kruszonką i miodem.
Składniki na 15 sztuk:
- 180g ricotty
- 90g mąki
- 2 jaja
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- sok z co najmniej jednej cytryny
- starta skórka z cytryny
- proszek do pieczenia
W drugiej misce miksujemy resztę składników na gładką masę. Następnie dodajemy do nich białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Placuszki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec cytrynowe ricotta hotcakes, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- ser ricotta oprócz tego, że zawiera nie mało białka, kryje w sobie też wapń i fosfor,
- cytryna chociaż nie jest najlepszym źródłem witaminy C, to zawiera witaminy B oraz E, a także potas, żelazo, sód i magnez.
Pierwszy raz wyszły mi tak dobre pancakesy... mam już kilka średnio udanych prób za sobą - ale ta była zdecydowanie... pyszna. Testowanie Twoich przepisów przywraca mi wiarę w dobre blogi - tzn. ze sprawdzonymi przepisami. Ten jest naprawdę super i dopisuję go do mojej nowo utworzonej "listy piątkowych kolacji" ;-)
OdpowiedzUsuńMam więc nadzieję, że nie zawiedziesz się na żadnym przepisie:)
Usuń