piątek, 19 grudnia 2014

Naleśniki orkiszowe

Dziś mam dla was przepis na moje ulubione naleśniki orkiszowe. Są one naprawdę smaczne, a co więcej elastyczne- można je składać w każdą stronę i się nie rozerwą. Poza tym naleśniczki zyskały pozytywną opinię degustatorek;)




Składniki na 6 sztuk:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Przygotowujemy jak każde naleśniki- mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy resztę składników. Całość dokładnie miksujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (przed pierwszym naleśnikiem warto ją delikatnie natłuścić).
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować naleśniki orkiszowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąkę orkiszową produkuje się z orkiszu, który jest podgatunkiem pszenicy; zawiera on żelazo, cynk i potas oraz witaminy B i PP, ponadto stanowi cenne źródło błonnika, dzięki któremu polepsza funkcjonowanie układu pokarmowego.

2 komentarze :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka