Swoje śniadanko podałam z jogurtem naturalnym, malinami i borówkami.
Składniki:
- jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- banan
- 1/2 niedużej cukinii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białko ubijamy w pojemniczku na sztywną pianę.
Do drugiej miski ścieramy na tarce, na grubych oczkach cukinię i dokładnie miksujemy ją z bananem, jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy ubite białko, mieszamy je delikatnie łyżką.
Do drugiej miski ścieramy na tarce, na grubych oczkach cukinię i dokładnie miksujemy ją z bananem, jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy ubite białko, mieszamy je delikatnie łyżką.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy pod przykryciem po kilka minut z obu stron.
Smacznego;)
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować placek cukiniowo- bananowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- banan jest doskonałym źródłem żelaza i fosforu oraz witaminy A, a dzięki zawartości potasu poprawia działanie układu krążenia,
- cukinia jest kopalnią witamin- A, C, K, PP i B1 oraz potasu, żelaza i magnezu, w dodatku cukinia jest niskokaloryczna, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o linię.
Ooo, świetny pomysł! Tak samo uwielbiam cukiniowe i bananowe placki.
OdpowiedzUsuńNa pewno w bliskiej przyszłości spróbuje takiego omleta :)
Polecam:), naprawdę warto go spróbować, bo ma świetny smak.
UsuńPrzepyszny! A najlepsze, że mam zamówienie na drugą porcję. Zgadnij dla kogo? Następnym razem dodam tylko jakiegoś aromatu... cynamon albo wanilię. Dzięki za inspirację :-*
OdpowiedzUsuńMyślę, że dla Kasi;)
Usuń