- 35g kaszy gryczanej białej, zmielonej na proszek (ja użyłam młynka do kawy)
- łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (również w młynku do kawy)
- szklanka mleka
- banan (oczywiście najlepiej jak jest mocno dojrzały) lub inne dodatki
Kaszę, siemię lniane i mleko mieszamy w garnku i dodajemy pokrojonego banana (rozgotuje się). Budyń gotujemy co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.
Podajemy od razu lub schłodzony.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować budyń gryczany, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Podajemy od razu lub schłodzony.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować budyń gryczany, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- kasza gryczana biała jest kopalnią krzemu, soli mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu i magnezu; zawiera również cenne witaminy: B1 i PP, a poza tym zawiera dość dużo białka,
- siemię lniane jest polskim "superfood"; zawiera potas, cynk, witaminę E i kwasy tłuszczowe omega3; a dzięki zawartości substancji śluzowych chroni nasz przewód pokarmowy.
Rewelacja! Pierwszy raz zrobiłam budyń, który mi smakował. Jeszcze nigdy nie jadłam budyniu, a gotowałam tylko do masy tortowej. Dzisiaj się przełamałam dla Ciebie i... cóż, następnym razem zrobię też dla Kasi. Tylko muszę uważać, żeby najpierw dodać mąkę, dokładnie rozmieszać i dopiero dorzucić banana, bo inaczej zrobią się grudki. Mi bardzo odpowiada z domowym dżemem...
OdpowiedzUsuńTak, domowy budyń jest pyszny. Świetnie nadaje się również na śniadanie;)
Usuń