niedziela, 7 grudnia 2014

Placuszki z białego sera

Dziś mam dla was propozycję na śniadaniowe placuszki. Przygotowałam je z dodatkiem mojego ulubionego sera białego, a przygotowując ciasto ubiłam białka, aby nadać ciastu puszystości. Swoje placuszki ozdobiłam domowym masłem orzechowym z chrupiącymi kawałkami orzechów oraz słodziutkim bananem.
Polecam wypróbowanie tego przepisu;)




Składniki na około 15 grubiutkich placuszków:
  • 250g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 140g białego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki ksylitolu/ cukru
  • szklanka mleka
  • 2/3 szklanki wody (ja użyłam gazowanej)
  • proszek do pieczenia
Białka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę.
W drugiej misce miksujemy resztę składników na gładką masę. Dodajemy ubite wcześniej białka, mieszamy.
Placuszki smażymy na rozgrzanej suchej, rozgrzanej patelni.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować placuszki z białego sera, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • ser biały jest lekkostrawny, zawiera duże ilości cennych aminokwasów oraz magnez i wapń, który pozytywnie wpływa na stan naszych kości czy zębów,
  • mąka pszenna pełnoziarnista dzięki temu, że powstała z przemiału pełnego ziarna, zawiera wiele cennych witamin z grupy B oraz pierwiastki wapń, magnez i fosfor.

3 komentarze :

  1. po takich placuszkach na pewno nikt nie byłby głodny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hurra! Dziś rano usłyszałam: rób mi takie codziennie, albo chociaż przez ten tydzień. Taki miły poranek, gdy razem z siostrą zrobiłyśmy te placuszki. Znowu się nie zawiodłam na przepisie - świetne proporcje i sama przyjemność wykonania. Dziękuję :-*

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka