Składniki na przekąskę dla 3 osób:
- 15 kapeluszy pieczarek
- 5 kostek mrożonego szpinaku (oczywiście w sezonie można zastąpić świeżym)
- kilka plastrów szynki dobrej jakości
- kawałek papryki żółtej i czerwonej
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- starty ser żółty
- sól, pieprz, tymianek
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła
Pieczarki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku, masło i mieszamy.
Paprykę i szynkę kroimy w drobna kosteczkę.
Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku, masło i mieszamy.
Paprykę i szynkę kroimy w drobna kosteczkę.
Pieczarki faszerujemy, część szpinakiem, szynką i serem, a resztę papryką, kukurydzą, szynką i serem.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.
Smacznego;)
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować pieczarki faszerowane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- pieczarki są źródłem potasu, selenu i miedzi, witamin A, E, D oraz wartościowego białka,
- szpinak znany jest z zawartości sporej ilości żelaza oraz licznych witamin- C, E, K oraz części grupy B, ponadto zawiera składniki, które zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe,
- papryka jest bogata w witaminę C, potas i wapń; ponadto substancje pochodzące z papryki poprawiają działanie układu odpornościowego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz