Poza tym ciasto na nie robi się wręcz ekspresowo, więc są idealne dla osób, które wszystkie wypieki zostawiają na 24 grudnia.
Składniki na około 30 sztuk:
- 100g oleju
- 100g miodu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżka kakao (można pominąć)
- 2 jajka
- 240g mąki pszennej pełnoziarnistej
- proszek do pieczenia
Następnie dodajemy kakao i przyprawy, wbijamy jaja, po czym mieszamy ciasto jak najdokładniej- aż powstanie jednolita masa.
Na koniec przesiewamy partiami mąkę i proszek do pieczenia, za każdym razem dokładnie mieszając. Ciasto powinno wyjść miękkie i luźne.
Przekładamy je na stolnice i wałkujemy dość grubo- 7-8 mm. Wykrawamy ulubione kształty, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 12 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu pierniczki można ozdobić polewą czekoladową. Ja użyłam czekolady gorzkiej- rozpuściłam ją z kilkoma łyżkami mleka i udekorowałam ciastka.
Pierniczki są miękkie, jednak warto schować je w szczelnie zamykanym pojemniku.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować pierniczki z polewą z gorzkiej czekolady, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka pszenna pełnoziarnista jest doskonałym źródłem błonnika, potasu, żelaza i miedzi, ponadto zawiera cenne witaminy z grupy B,
- gorzka czekolada zawiera całe złoża magnezu, potas i żelaza, co więcej kryje ona w sobie liczne substancje, dzięki którym pobudza mózg do pracy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz