Składniki na jedną porcję:
- 50 g mąki z ciecierzycy*
- jajko
- duży banan, bardzo dojrzałył
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka masła
- maliny i posiekana czekolada lub inne dodatki, według gustu
Białko ubijamy na sztywną pianę.
W drugiej misce łączymy za pomocą miksera mąkę, żółtko, banana, masło, proszek i czekoladę. Masę delikatnie mieszamy z białkiem. Ciasto przekładamy do naczynia, posypujemy malinami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować ciasto bananowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
W drugiej misce łączymy za pomocą miksera mąkę, żółtko, banana, masło, proszek i czekoladę. Masę delikatnie mieszamy z białkiem. Ciasto przekładamy do naczynia, posypujemy malinami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować ciasto bananowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- banany oprócz tego, że są po prostu pyszne i je ubóstwiam;) zawierają całą gamę witamin: A, C, E, K i wiele z grupy B oraz są doskonałym źródłem potasu, co więcej bardzo dobrze wpływają na naszą koncentrację i pamięć. Nic tylko jeść;),
- ciecierzyca jako roślina strączkowa od razu kojarzy nam się ze źródłem białka- i bardzo dobrze; ta roślinka obniża również poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Nareszcie! Mimo że ten przepis dodałaś jako jeden z początkowych, wypróbowałam go dopiero teraz. Powiem Ci tak: "ciastko" to idealne określenie. Ja użyłam foremek mufinkowych i otrzymałam maleńkie babeczki - na posiłek w drodze. A nikt nie zarzuci, że takie słodkości na śniadanie się nie nadają;-) Zmieniłam tylko mąkę - ponieważ nie miałam już ciecierzycy, a byłam bardzo zdeterminowana - wykorzystałam kukurydzianą (mają podobną strukturę). Efekt - puszyste biszkopciki :-*
OdpowiedzUsuń