czwartek, 7 maja 2015

Kluski leniwe

Kluski, które przygotowałam były zupełnie spontanicznym pomysłem. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich robić, a przecież są takie popularne. Wzięłam się więc do pracy i nadrobiłam moje zaległości. Okazało się, że zrobienie leniwych jest bardzo proste i szybkie. Składniki, których potrzebujemy, aby upichcić taki obiadek są łatwo dostępne, więc leniwe mogą być dobrym obiadkiem, gdy nie mamy masy czasu ani wymyślnych produktów.
Leniwe okazały się być bardzo smaczne, zdecydowanie przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Pewnie wiele razy zagoszczą na moim talerzyku.
Kluseczki przygotowałam na słodko, jednak można zamienić cukier na pieprz, dodać troszkę więcej soli i podać kluski z warzywkami, sosem pieczarkowym...
Jednak mój obiadek był na słodko, leniwe polałam sosem malinowym (garść malin i kilka łyżek jogurtu naturalnego).




Składniki na 20 klusek:
  • 250g sera białego
  • 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • jajko
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier i sól. Następnie, przez praskę, przeciskamy ser. Składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno być miękkie i nie kleić się do rąk.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich formujemy w wałeczek i kroimy na pięć równych części.
W garnku wstawiamy wodę. Gdy zacznie się gotować wrzucamy kluski i mieszamy je przez chwilkę,aby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez minutkę- dwie.
Kluseczki wyjmujemy na durszlak i czekamy chwilkę, aby ociekły z wody.
Leniwe podajemy ciepłe z sosem owocowym, owocami lub obsmażone w bułce i maśle.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować kluski leniwe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • ser biały polepsza przemianę materii; zawiera bardzo dużo białka, wapnia i magnezu,
  • mąka orkiszowa jest doskonałym źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B; orkisz polepsza stan skóry, paznokci i włosów; ponadto wspomaga on naszą koncentrację.

8 komentarzy :

  1. Uwielbiam kluski leniwe, choć na słodko jeszcze nie próbowałam! Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o to ja poprosze porcję tych kluseczek :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak na pierwszy raz to bardzo ładne Ci wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaardzo lubimy kluski leniwe, od kilku miesięcy mamy zrobić z mąki ryżowej i ciągle nam coś przeszkadza :/
    Wyglądają bardzo smacznie, szczególnie z tym sosikiem malinowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu zrobicie, zajmuje to naprawdę mało czasu, więc warto spróbować. Mąka ryżowa to świetny pomysł;)

      Usuń
  5. Widać, że smakowały cudownie :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieki ich nie jadłam a bardzo lubię :-) super propozycja na pyszny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka