niedziela, 30 sierpnia 2015

Deser jeżynowo- gruszkowy

Dziś mam dla was nieco bardziej wymyślny deser. Składa się on z kilku warstw, ale zawiera jedynie popularne i łatwo dostępne składniki. Po przeczytaniu instrukcji każdy da radę go zrobić.
Deser bardzo mi posmakował. Pewnie dlatego, że zawiera składniki, które po prostu uwielbiam. Gruszka, jeżyny, jogurt i biszkopty, kto ich nie lubi?;)




Składniki na 3 porcje:
*Zamiast mąki ryżowej użyłam pełnoziarnistej pszennej i użyłam cukru trzcinowego nierafinowanego. Jeśli wolicie, możecie zastąpić je innymi ciasteczkami.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy łyżkę miodu i kardamon. Do tej mieszanki dorzucamy jedną pokrojoną najpierw na ćwiartki, a później na plastry gruszkę. Karmelizujemy ją przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gruszka powinna być miękka i słodziutka.
Jogurt mieszamy z resztą syropu, który pozostał na patelni, po karmelizacji gruszki.
Biszkopty kroimy na mniejsze kawałeczki.
Dwie, świeże gruszki kroimy na małe cząsteczki.
Na dno pucharków nakładamy frużelinę, następnie część ciasteczek i jogurtu, świeżą gruszkę i resztę jogurtu. Wierzch ozdabiamy schłodzoną karmelizowaną gruszką i pozostałymi biszkoptami.
Deser podajemy od razu lub schłodzony w lodówce.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Kilku warstwowy deser to najlepszy deser :D No i super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny deser 😊 nic tylko szamać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam takie owocowe desery w szklankach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiał być przepyszny - tyle warstw i każda pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka