poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierogi z jabłkami

Jako, że bardzo lubię pierogi z jabłkami, nie mogło zabraknąć ich na moim blogu. W dzisiejszej wersji przygotowałam je z dodatkiem cynamonu, a ciasto zrobiłam z mąką ryżową. Ma ono przez nią nieco inna strukturę. Jest troszkę bardziej podatne na rozrywanie, ale na pewno poradzicie sobie z ulepieniem pierożków.



Składniki na 40 sztuk:
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jabłka 
  • łyżeczka cynamonu 
  • brązowy cukier
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dosypujemy do nich cynamon i dokładnie mieszamy.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cukier i mleko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy je dość cienko, na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka. Lepimy pierogi- na kawałek ciasta wsypujemy brązowy cukier (ilość według uznania, u mnie 1/4-1/3 łyżeczki), nakładamy starte jabłka i sklejamy.
Pierogi gotujemy przez około 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Pierogów z jabłkami jeszcze nie jadłam, ale i tak wiem, że są pyszne :) Wygladają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim domu pierogi z jabłkami są robione dość często;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łeeee ale czemu nie ma pokazanego środka? Przecież zawsze sie mówi, że wnętrze jest najważniejsze xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jabłkami i cynamonem muszą smakować fantastycznie :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka