piątek, 20 lutego 2015

Śniadaniowe inspiracje 7

Dość dawno nie dodałam żadnego postu z serii śniadaniowych inspiracji, a zdjęć moich śniadanek gromadzę coraz więcej. Zatem dzisiaj przyszła pora na opublikowanie garstki z nich.
Zachęcam do próbowania;)
   Pierwsze śniadanko to budyniowa kaszka manna na mleku. Podałam ją z masą wiórek kokosowych i słodką żurawiną, której ostatnio jem sporo;)
(40g kaszki manny mieszamy z łyżką budyniu waniliowego, łyżeczką cukru i gotujemy ze szklanką mleka przez 3 minutki)
   Kolejna (na zdjęciu chyba najmniej apetyczna, choć jest bardzo smaczna;) propozycja to smażona żytnianka z białym serem, jabłkiem i makiem. Mogę szczerze przyznać, że zachwyciła ona moje kubki smakowe:)
(50g płatków żytnich moczymy przez nie mniej niż pół godzinki w niezbyt dużej ilości mleka. Następnie mieszamy ją z makiem i pokrojonym jabłkiem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i na koniec mieszamy z pokruszonym serem.)
   Bardzo posmakowała mi również owsianka na mleku z cieciorki. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, bo wystarczy ugotować płatki na mleku. 
Swoją porcję zjadłam z serkiem wiejskim, niezastąpionym masełkiem orzechowym i suszonymi morelami.

Równie pyszna jak owsianka na mleku z cieciorki była kaszka kukurydziana na mleku z makiem. Zjedzona na bogato, bo z nie małą ilością żurawinki i granoli. Ręczę za to, że była wyborna:)
(50g kaszy kukurydzianej gotujemy z łyżką maku i cukrem na szklance mleka. Po ugotowaniu ozdabiamy smacznymi dodatkami i jemy;)


   Na sam koniec została jaglanka gotowana z bananem i mąką orzechową. Podana z serkiem wiejskim i granolą oraz suszonymi morelami. Raj dla podniebienia.
(50g kaszy jaglanej gotujemy z bananem i 2 czubatymi łyżkami mąki orzechowej na szklance mleka i wody, w proporcji 1:1. Do miseczki wkładamy połowę kaszki, następnie serek i resztę jaglanki, a na koniec dodajemy granolkę i morele.)



14 komentarzy :

  1. Obie z makiem przypadły nam do gustu :)
    Trzeba przypomnieć sobie święta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne przepisy i pomysły. Mi najbardziej do gustu przypadł ostatni z bananem i kaszą :)
    Pozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie śniadania mi się bardzo podobają, ale chyba najbardziej jaglanka i żytnianka :) Bardzo fajny jest ten Twój śniadaniowy pucharek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniadaniowy pucharek to już taka mała tradycja;)

      Usuń
  4. Jaglanka na śniadanie to jest to ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ze wszystkim trafiłaś w moje smaki!
    uwielbiam jeść tego typu papki, ze stosownym dodatkami oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę:)
    Tak, dodatki są bardzo ważne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy wpis śniadaniowy, jeszcze nie próbowałam jaglanki w wersji śniadaniowej, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie kasza jaglana występuje praktycznie zawsze w wersji słodkiej:)

      Usuń
  8. Ciekawe pomysły. Powiem tak:
    kasza manna przeniosła mnie do krainy dziecięcych czarów,
    na twaróg z płatkami miałam ochotę od dawna, ale nie było okazji, więc ucieszyłam się podwójnie gdy zobaczyłam ten wpis i okazało się, że jest pyszna,
    owsianki na mleku roślinnym smakują nieco inaczej niż tradycyjne, ale niczego im to nie ujmuje,
    mak odpowiada mi w każdej postaci, na śniadanko z kaszką idealny,
    a kasza jaglana (u mnie gotowana na mleku orzechowym z dodatkiem banana) jest szybka i rozgrzewająca.
    Reasumując - świetne pomysły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę czytając takie komentarze;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka