środa, 17 czerwca 2015

Budyń truskawkowy

Bardzo lubię wszelkie deserki, a w szczególności budynie. Uwielbiam kombinować z różnymi, nowymi smakami. Tym razem do klasycznej wersji dodałam zmiksowane truskawki i cukier waniliowy. Do budyniu świetnie pasują świeże owoce. Ja wybrałam malinki i borówki.




Składniki:
  • 300g truskawek
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Truskawki blendujemy w garnku na gładką masę, dodajemy półtorej szklanki mleka i cukier waniliowy. Mieszamy i zagotowujemy.
W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ją do gotujących się truskawek i energicznie mieszamy przez kilka minut, aż budyń ponownie się zagotuje i zgęstnieje.
Budyń podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego:)

18 komentarzy :

  1. Obstawiałam po tytule, że będzie z kaszą jaglaną, a tutaj taka niespodzianka :) Ja dzisiaj robiłam budyń kakaowy z kaszą gryczaną gotowaną na mleku, obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń z kaszy gryczanej i kakao rzeczywiście smakuje obłędnie!;)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie robiłam budyniu w ten sposób, ale wygląda super ; ) Ja dziś na śniadanie mam owsianke budyniową z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak domowy budyń i jeszcze z truskawkami! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyń zawsze dobry :D Z truskawek już robiłyśmy ale nie łączyłyśmy ich z wanilią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zastanawiam się co zjem na podwieczorek i już wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie taki budyń to rewelacja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dotąd, i to już dawno temu, robiłam tylko domowy kisiel. Pamietam, że był pyszny. A tu widzę budyń, czyli coś dla mojego męża, który go uwielbia. Ale gdy 1. raz zje domowy, to już tego z torebki sobie na pewno nie ugotuje :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe kisiele też smakują wspaniale;)
      No tak, ja po kilkakrotnym gotowaniu domowego budyniu, gdy spróbowałam tego z torebki, byłam zaskoczona, że kiedyś mi smakował.

      Usuń
  8. Nigdy nie robiłam samodzielnie budyniu, niestety ale nie wyniosłam tego z domu. Z ciekawości muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karolinko, życzę Ci wspaniałych wakacji :). I jeszcze większej ilości postów :) Piszę o postach w imieniu wszystkich, którzy Cię tu odwiedzają :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)
      W ciągu ostatniego tygodnia nie miałam jak dodawać przepisów, bo chwilowo nie posiadałam aparatu. Jednak zapewniam, że od jutrzejszego dnia posty będą pojawiać się naprawdę często, bo mam głowę pełną pomysłów i aparat do pełnej dyspozycji;)

      Usuń
  10. Zatem czekam z niecierpliwością :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wieki nie jadłam budyniu... A ten jest po prostu wspaniały...

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł na szybki domowy deserek! A najciekawsze, że mleko się nie zważyło... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że budyń ci smakował;)
      A dlaczego mleko miałoby się zważyć?

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka