wtorek, 10 lutego 2015

Budyń na mleku z ciecierzycy

Po zrobieniu mleka z cieciorki przyszła pora na wykorzystanie go. Wbrew pozorom nie zrobiłam naleśników. Przygotowałam coś o wiele prostszego- budyń i jestem z niego na prawdę zadowolona. Jego konsystencja jest dokładnie taka sama jak tradycyjnej wersji, ale smak całkowicie odmienny. Taki budyń wydaje się być o wiele delikatniejszy i mniej "zapychający'.
Budyń podałam z pysznymi, karmelizowanymi śliwkami.




Składniki na 2 porcje:
  • 2 szklanki mleka z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • żółtko
  • 2 łyżeczki dowolnego cukru trzcinowego/ białego
Półtorej szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy.
Resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkiem. Po czym dodajemy je do gotującego się mleka z cukrem. Budyń gotujemy jeszcze przez 3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy go z palnika przekładamy do dwóch pucharków, ozdabiamy i jemy.;)
Smacznego:)

Dlaczego warto ugotować budyń na mleku z ciecierzycy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mleko z ciecierzycy jest oczywiście dobrym źródłem białka, witamin B6 i B9, fosfotu, potasu, cynku i błonnika; dzięki zawartości wymienionego wcześniej cynku poprawia kondycję włosów i paznokci,
  • żółtko zawiera sporo tłuszczów, witamin A, D, E i grupy B, a także magnez, żelazo oraz sód.

14 komentarzy :

  1. Nigdy nie jadłam a z chęcia spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystkie słodkości na bazie ciecierzycy są super, a Twój budyń ma wyjątkowo gładką konsystencję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju budynie na mleku roślinnym lub na soku warzywnym/owocowym.
    Z takimi dodatkami to możemy jeść każdy budyń :D
    Albo... w ciepłym zanurzyć kawałki gorzkiej czekolady... dzieciństwo miałyśmy świetne :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wydawać się dziwne, ale ja nie jadłam jeszcze nigdy budyniu z kawałkami czekolady. Zdecydowanie musze to nadrobić;)

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł. Ale mam ochotę ostatnio na budynie i galaretki, aż muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też ostatnio "chodzą" talie deserki;)
      Daj znać jak wyszło;)

      Usuń
  5. Uwielbiam wszelkie budynie :) Też bym taki zjadła z dodatkiem śliwek (choć i dżemem porzeczkowym bym nie pogardziła :P) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko ja jestem fanką budyniu;)

      Usuń
  6. Bałabym się smaku takiego budyniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc też miałam pewne obawy zanim zaczęłam go gotować, ale jego smak pozytywnie zaskakuje;)

      Usuń
  7. Faktycznie, dużo delikatniejszy od normalnego. Posmakował mojej siostrze i bratu w postaci "rafaello", więc myślę, że następnym razem mleczko wykorzystam również w tym celu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To, że budyń z cieciorki posmakował twojemu rodzeństwu, to znak, że jest naprawdę smaczny:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka