poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ciasto bananowo- marchewkowe

Gdy jakiś czas temu miałam ochotę na ciasto marchewkowe, postanowiłam poszukać na nie przepisu. Wypróbowałam kilka z nich, jednak to smakuje mi najlepiej. Może, dlatego że zawiera ono banany, które uwielbiam. Oczywiście wprowadziłam też do przepisu kilka zmian.
Lubię to ciasto dlatego, że jest wilgotne, mięciutkie, a banany i marchew są mocno wyczuwalne. Ponadto ciasto jest dosyć szybkie w przygotowaniu i znika w mgnieniu oka.
Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto;)



Składniki na tortownicę 26cm:
  • 100g mąki gryczanej*
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 2 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • proszek do pieczenia
  • cynamon
  • dodatki: rodzynki, orzechy, żurawina, nasiona dyni itp.
*Można użyć gotowej lub zmielić kaszę np. w młynku do kawy- ja użyłam kaszy gryczanej białej

Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Suche składniki (tj. mąka, płatki, cynamon, proszek do pieczenia, dodatki) mieszamy w jednej misce. W drugiej miksujemy mokre (banany, marchew, jogurt, jajka).
Następnie łączymy zawartość obu misek.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy je przez około godzinę.
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec ciasto bananowo- marchewkowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • marchew jest kopalnią witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP oraz soli mineralnych: potasu, sodu, fosfory czy magnezu i wapnia; ponadto zawiera beta-karoten, który ma wpływ na układ odpornościowy, wygląd skóry oraz obniża poziom cholesterolu,
  • jogurt naturalny jest dobrym źródłem wapnia, od którego zależy jakość naszych kości,witamin A i B, a także jodu, fosforu, cynku i potasu.

18 komentarzy :

  1. Kocham oba ciasta, połączenie ych smaków to musiał być strzał w 10!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się super ;) I z pewnością tak smakuje patrząc na składniki i fajnie, że na mące gryczanej i płatkach żytnich tak ładnie wyrosło ;) Marchewkę uwielbiam, a chyba takiego prawdziwego ciasta nigdy jeszcze z niej nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem musisz to nadrobić i upiec prawdziwe ciasto marchewkowe;)

      Usuń
  3. Robiłyśmy podobne ciacho bardzo często. Jednak było to z dwa lata temu. Odkąd nie możemy dodawać do niego mąki z glutenem, niestety nie wychodzi :/ Jest zbite i gliniaste :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę szkoda. A próbowałyście z mąką gryczana, bo wydawało mi się, że nie zawiera ona glutenu?

      Usuń
    2. Oczywiście, że nie zawiera i tu jest właśnie problem bo ciasto to taka ciężka glina. Nasz piekarnik nie dopieka zbyt dobrze wnętrza i jeśli nie ma glutenu, który spowodowałby spulchnienie ciasta nic ładnego z tego nie wychodzi :P Jednak i tak zawsze zostało przez nas zjedzone, co się kończyło bólem brzucha przez tą niedopieczoną strukturę :/

      Usuń
    3. Może to faktycznie wina piekarnika. Ja już nie raz piekłam ciasta tylko na mące gryczanej i wychodziły bardzo dobre i dość puszyste.

      Usuń
  4. lubię chlebek bananowy, lubię ciasto marchewkowe, więc połączenie tych dwóch smaków również pokochałabym;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, tego ciasta nie da się nie pokochać;)

      Usuń
  5. Uwielbiam ciasto bananowe, z połączeniem z marchewką może być spoko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę smaczne, zachęcam do wypróbowania przepisu;)

      Usuń
  6. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super - świetnie się prezentuje! Bez pszenicy też może być super :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka