Lubię to ciasto dlatego, że jest wilgotne, mięciutkie, a banany i marchew są mocno wyczuwalne. Ponadto ciasto jest dosyć szybkie w przygotowaniu i znika w mgnieniu oka.
Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto;)
Składniki na tortownicę 26cm:
Składniki na tortownicę 26cm:
- 100g mąki gryczanej*
- 1 szklanka płatków żytnich
- 3 mocno dojrzałe banany
- 2 duże marchewki
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- proszek do pieczenia
- cynamon
- dodatki: rodzynki, orzechy, żurawina, nasiona dyni itp.
*Można użyć gotowej lub zmielić kaszę np. w młynku do kawy- ja użyłam kaszy gryczanej białej
Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Suche składniki (tj. mąka, płatki, cynamon, proszek do pieczenia, dodatki) mieszamy w jednej misce. W drugiej miksujemy mokre (banany, marchew, jogurt, jajka).
Następnie łączymy zawartość obu misek.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy je przez około godzinę.
Suche składniki (tj. mąka, płatki, cynamon, proszek do pieczenia, dodatki) mieszamy w jednej misce. W drugiej miksujemy mokre (banany, marchew, jogurt, jajka).
Następnie łączymy zawartość obu misek.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy je przez około godzinę.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec ciasto bananowo- marchewkowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- marchew jest kopalnią witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP oraz soli mineralnych: potasu, sodu, fosfory czy magnezu i wapnia; ponadto zawiera beta-karoten, który ma wpływ na układ odpornościowy, wygląd skóry oraz obniża poziom cholesterolu,
- jogurt naturalny jest dobrym źródłem wapnia, od którego zależy jakość naszych kości,witamin A i B, a także jodu, fosforu, cynku i potasu.
Kocham oba ciasta, połączenie ych smaków to musiał być strzał w 10!:D
OdpowiedzUsuńTak, ciasto jest naprawdę pyszne!;)
UsuńPrezentuje się super ;) I z pewnością tak smakuje patrząc na składniki i fajnie, że na mące gryczanej i płatkach żytnich tak ładnie wyrosło ;) Marchewkę uwielbiam, a chyba takiego prawdziwego ciasta nigdy jeszcze z niej nie robiłam...
OdpowiedzUsuńZatem musisz to nadrobić i upiec prawdziwe ciasto marchewkowe;)
Usuńświetne ciacho, moje maki :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie ciasta;)
UsuńRobiłyśmy podobne ciacho bardzo często. Jednak było to z dwa lata temu. Odkąd nie możemy dodawać do niego mąki z glutenem, niestety nie wychodzi :/ Jest zbite i gliniaste :(
OdpowiedzUsuńNaprawdę szkoda. A próbowałyście z mąką gryczana, bo wydawało mi się, że nie zawiera ona glutenu?
UsuńOczywiście, że nie zawiera i tu jest właśnie problem bo ciasto to taka ciężka glina. Nasz piekarnik nie dopieka zbyt dobrze wnętrza i jeśli nie ma glutenu, który spowodowałby spulchnienie ciasta nic ładnego z tego nie wychodzi :P Jednak i tak zawsze zostało przez nas zjedzone, co się kończyło bólem brzucha przez tą niedopieczoną strukturę :/
UsuńMoże to faktycznie wina piekarnika. Ja już nie raz piekłam ciasta tylko na mące gryczanej i wychodziły bardzo dobre i dość puszyste.
Usuńlubię chlebek bananowy, lubię ciasto marchewkowe, więc połączenie tych dwóch smaków również pokochałabym;)
OdpowiedzUsuńOj tak, tego ciasta nie da się nie pokochać;)
UsuńUwielbiam ciasto bananowe, z połączeniem z marchewką może być spoko :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczne, zachęcam do wypróbowania przepisu;)
UsuńUwielbiam ciasta marchewkowe. Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńTak też smakuje;)
UsuńSuper - świetnie się prezentuje! Bez pszenicy też może być super :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się;)
Usuń