Swoje naleśniki podałam z jogurtem, dżemem wiśniowym i wiórkami kokosowymi.
Składniki na 10 sztuk:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki żytniej (ja użyłam typ 720, ale spokojnie można użyć np. 2000)
- 1/3 szklanki mąki kokosowej*
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka wody gazowanej
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Do miski przesiewamy mąkę żytnią i pszenną, dodajemy mąkę kokosową, wiórki oraz cukier i sól. Mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę. Całość miksujemy aż do powstania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto delikatnie natłuścić patelnię.
Dlaczego warto usmażyć naleśniki kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- kokos jest bogaty w witaminy B2, B6, C i E, ponadto poprawia jakość kości i wspomaga gojenie ran,
- mąka żytnia jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz potas, fosfor i wapń.
ale apetyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńOj kusisz tymi naleśnikami! Każda Twoja wersja jest zabójcza dla zmysłów (zwłaszcza kiedy oglądamy je wieczorem :P) i jak tu spać spokojnie?!
OdpowiedzUsuńMusicie zaspokoić zmysły i takie naleśniczki sobie usmażyć;)
UsuńTylko, że obiecałyśmy sobie odwyk od naleśników i gofrów bo coś ostatnio zbyt często mamy na nie ochotę... a jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo xD
UsuńPyszności na talerzu. Pycha śniadanko :D
OdpowiedzUsuńTak, tak było pyszne;)
Usuńmuszą być smaczne
OdpowiedzUsuńSą, polecam wypróbowanie przepisu:)
UsuńRobiłam z tej mąki placki, ale nalesników jeszcze nie. Skorzystam z Twojego przepisu, aby nie były niewypałem! ;)
OdpowiedzUsuńJak je przygotujesz to napisz czy ci posmakowały;)
Usuń