Swoje naleśniczki zjadłam z serkiem wiejskim, kremem orzechowym, który pozostał po produkcji mleka, bananem i syropem klonowym- słodko;)
- 1/2 szklanki mąki jaglanej*
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- szklanka mleka z orzechów nerkowca
- 2/3 szklanki wody
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
*Można użyć zmielonej kaszy jaglanej.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jaja, mleko, wodę i cukier. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera, aż do otrzymania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.
Smacznego:)Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.
Dlaczego warto przygotować naleśniki orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka jaglana zawiera cenną krzemionkę, dzięki której stan naszych paznokci, włosów i skóry ulega poprawie, ponadto jest skarbnicą witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza,
- orzechy nerkowca są bogate w witaminy A, D, E oraz wapń, fosfor, potas, żelazo i miedź, co więcej zawierają nie mało białka.
Naleśniki zawsze są idealnym rozwiązaniem :D Orzechowym jeszcze nie jadłam, super pomysł ;>
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania;)
UsuńJesteśmy przez Ciebie głodne! a jest dokładnie 21:54!
OdpowiedzUsuńPowinnaś ponieść jakieś konsekwencje swych czynów xD
Jesteśmy ciekawe kremu orzechowego powstałego po wyrobie mleka :)
Oj tam, jakie konsekwencje;p
UsuńMi krem, który był nieplanowanym produktem ubocznym przy gotowaniu mleka bardzo posmakował. Jest bardzo delikatny i kremowy;) Myślę, że jest on nawet wart osobnego wpisu:)
Wyglądają bardzo smakowicie :) Nigdy nie robiłam naleśników na mleku orzechowym, ale smak był z pewnością ciekawy, nawet jeśli orzechy nie było mocno wyczuwalne. Muszę tak kiedyś zrobić ;)
OdpowiedzUsuńTak, smakowały inaczej niż te tradycyjne, warto samemu spróbować;)
UsuńJa na takie śniadanko jak najbardziej się piszę. Naleśniki uwielbiam, a takie orzechowe to miła odmiana po tych zwykłych :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja wprost uwielbiam naleśniczki;)
UsuńNo to teraz muszę zrobić to mleko! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że cię przekonałam;)
Usuń